Szkoda na OC - której nie było !

• Autor wątku Autor wątku Niemczur
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

Niemczur

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Moi drodzy,

Jestem pierwszy raz i pragnę się podzielić z moim problemem.

Od 4-ech lat posiadam ubezpieczeni OC oraz dodatkowe "Szyby 24" w Link4.
Przebieg polisy OC jest cały czas bezszkodowy.
Każdego nowego roku przekazywałem do Link4 dyspozycję, żeby polisa na nowy okres odnawiała się w identycznym zakresie dodatkowych usług (NNW, Assistance i Szyby24).

W lutym 2009 wybito mi tylną szybę i zgłaszając szkodę, konsultant Link4 powiadomił mnie, że nie wiedzieć czemu, ubezpieczenie Szyb nie przedłużyło się na następny rok.
Złożyłem reklamację w związku z tym niedopatrzeniem.

Proces rozpatrywania reklamacji trwał 4 miesiące po którym Link4 przysłał mi pisemne zawiadomienie, że faktycznie doszło do błędu, nagrania potwierdziły moje oświadczenie woli i dodatkowo link4 przysłał aneks do umowy.

Aneks do umowy z dnia 26 czerwca 2009 informował, że polisa ma w zakresie odrębną ochronę szyb ważną od 19-09-2008 do 18-09-2009.

Na tej podstawie Link4 uznał moje roszczenie wypłaty odszkodowania za wymianę szyby za zasadną i w czerwcu 2009 otrzymałem odszkodowanie z tytułu ubezpieczenia "Szyby24".

No i kochani, teraz najważniejsze,
Dziś dowiedziałem się u ubezpieczyciela, że moje konto jest obciążone zgłoszoną szkodą z ubezpieczenia OC - właśnie ta sprawa wypłaty odszkodowania za wybicie szyby.

Poczułem się jak ofiara, którą ubezpieczyciel chce okraść.

Proszę o wypowiedź do specjalistów, jak to jest możliwe, że:

1. Posiadam ubezpieczenie SZYBY24, dostaję odszkodowanie za chuligański akt - nieustalona do dziś osoba wybiła mi szybę w samochodzie - policja umorzyła śledztwo z tytułu niewykrycia sprawcy - czy wobec tego jakikolwiek ubezpieczyciel pozwoli sobie na wypłacenie OC poszkodowanemu gdy nieznany jest sprawca?

2. Nie mam ubezpieczenia AC, a odszkodowanie otrzymane jest z tytułu odrębnych składek za ubezpieczenie szyb. Jestem jednocześnie poszkodowanym i sprawcą???? - tak wynika skoro obciążono moje OC.

3. Ubezpieczyciel nie otrzymał ode mnie żadnego protokołu wypadku, żadnego zgłoszenia wypadku, nigdy nikt nie prosił mnie o wyjaśnienia.

Paradoksalnie sami konsultanci ubezpieczyciela informowali mnie, że szkody z tytułu ubezpieczenia Szyby24 nie obciążają nigdy ubezpieczenia OC, niestety u mnie się tak stało.

Oczywiście czekam na odpowiedź ubezpieczyciela.

Również poproszę o Państwa opinie w tej sprawie.
Pozdrawiam,
Marcin (niemczur).

Moja opinia jest taka, że najprawdopodobniej w Link 4 doszło do pomyłki w kwalifikacji szkody (może ktoś kliknął na komputerku nie ten rodzaj szkody co trzeba itp.) i tyle.

Witam,

Faktycznie szkoda szybowa nie owocuje utratą zniżki z OC. Jeśli ubezpieczyciel zakwalifikował to jako szkodę z OC powinien nanieść sprostowanie bądź zwyczajnie wystawić poprawne zaświadczenie na wniosek klienta.

Witam,

W imieniu Link4 serdecznie przepraszam za zaistniały problem. O całej
sprawie dowiedzieliśmy się dzięki powyższemu wpisowi. Sprawdziliśmy o co chodzi,
skontaktowaliśmy się z naszym klientem i wystawiliśmy mu poprawiony
dokument.

Opisana przez internautę Niemczura sprawa była dość nietypowa, jednak udało
się ją rozwiązać zgodnie z powyższym opisem. Niestety, w wystawionym przez
nas zaświadczeniu o przebiegu ubezpieczenia pojawiała się błędna
kwalifikacja szkody. Jak słusznie zasugerował jeden z internautów, był to
wynik pomyłki ze strony naszego konsultanta. Trudno w tej chwili zdecydować,
co było przyczyną błędu, niemniej pracownik został upomniany za to
zaniedbanie.

Wszystkich, którzy mają wątpliwości lub sprawy dotyczące naszych ubezpieczeń
zachęcam do kontaktu online <http://www.link4.pl/> Link4 - Tanie ubezpieczenia OC, AC, komunikacyjne, na życie, turystyczne i mieszkaniowe lub pod
naszym numerem telefonu 22 444 44 44.

Agata Wiśniewska/Damian Ziąber

Ostatnia edycja:
Szkoda że pzu nie maja rzecznikow ktorzy by sie wypowiadali na temat spraw ktore omawiane sa na tym forum.

bardzo ladny gest ze strony link4

Nie dziwota, Link4 raczkuje i nie szczędzi na reklamę. Kiedy obrośnie w piórka upodobni się do swoich starszych kolegów.
Nie mniej jednak obserwuję pewną poprawę kultury obsługi u niektórych ubezpieczycieli zaliczających się do pierwszej trójki.

Witam ponownie,

Potwierdzam, że LINK4 zachował się bardzo profesjonalnie i prokliencko.
Wszelkie niejasności zostały błyskawicznie wyjaśnione, moje straty zostały zrekompensowane miłym upominkiem i praktycznie sprawy nie ma.

Ja ze swojej strony przepraszam, że dałem się ponieść emocjom i użyłem wielu oskarżających słów, ale cóż, jestem człowiekiem i też działam pod wpływem emocji.
Jeszcze raz dziękuję załodze Link4 za pomoc i zaangażowanie w wyjaśnianiu mojej sprawy.
pozdrawiam,
Niemczur.

No popatrzcie - jak to niewiele trzeba i juz wizerunek Link4 poprawiony:)))
Ehhhh, i po co wydawac miliony na reklame:)))))))
Wystarczy jeden zadowolony klient i na forum sie reklama darmowa zrobi:)))))

Czy to nie zbyt piekne?:)))))))

Myślę, że to już sprawa właściciela tego portalu, że dopuszcza bezpłatną reklamę na forum. Jeżeli chodzi o mnie, to nie mam zaufania do LINK 4 i ubezpieczam się w innym zakładzie. Właśnie natarczywa reklama w TV jest przyczyną z powodu której nie korzystam z usług LINK4.

moderator główny?

co to jest za reklama na portalu????!!!!!!

mi nawet żartować nie wolno, że za 5 stó zrobie więcej, niż mecenas, a tu co to jest?>???

Powrót