szkoda na samochodzie, brak części

• Autor wątku Autor wątku jan5
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jan5

Użytkownik
Odpowiedzi
32
Miałem szkodę na samochodzie, w której między innymi została uszkodzona felga. Po naprawie występowały drgania. Wróciłem z reklamacją, firma napisała oświadczenie, że nie da się jej naprawić. Zgłosiłem to ubezpieczycielowi, więc wpisał mi nową część. Okazało się, że nie jest ona już dostępna (sprawdzali nawet oni) i pierwsze stanowisko było takie, że winni mi są cały komplet. Potem zmienili zdanie i kazali mi jechać do wybranego przez nich zakładu na ponowną naprawę (chociaż kosztorys uwzględniał, wymianę tej części). Tamci spiłowali tu i tam, tak że felga nie drgała (przez jakiś czas) ale w sumie to ma lekko spiłowany wewnętrzny rant i ma ślady na lakierze po prostowaniu. Nie wysyłałem już ubezpieczycielowi stanowiska po drugiej naprawie. Mam do was pytanie co mogę zrobić w takie sytuacji? Zostałem 3 felgami i jedną w kiepskim stanie, bez możliwości dokupienia jednej do kompletu, a kasa którą dostałem od nich za tą felgę poszła na naprawy.

Ile czasu minęło od wydanej decyzji?

Felga Alu? Zgodnie z normami producentów żadnych felg aluminiowych nie wolno naprawiać. Aluminium nie jest ciągliwe. Tylko wymiana na nową.

Po podgrzaniu jest.

To częsty przypadek, że felga nie jest już dostępna. Na nowy komplet nie licz. Kupią ci nową felgę o innym wzorze.
Spróbuj poszukać używanej takiej felgi i dogadaj się z nimi, żeby pokryli koszty.

Masin napisał:
To częsty przypadek, że felga nie jest już dostępna. Na nowy komplet nie licz. Kupią ci nową felgę o innym wzorze.
Rozwiązanie niedopuszczalne.
Miałem 4 BBS albo OZ to nie chcę chinola bo nie przywraca to pojazdu do stanu sprzed szkody.

Brak dostępności części zamiennej to już problem i ryzyko TU. Prowadząc DG muszą liczyć się z ryzykiem i kosztem zakupu 4 felg o porównywalnych walorach użytkowych tego samego lub innego zaakceptowanego przez poszkodowanego producenta.

Pamiętaj, że felga to nie tylko wygląd ale i szereg parametrów mających wpływ na komfort i bezpieczeństwo jazdy.

Powrót