Szkoda OC - brak odpowiedzi TU na reklamację w ciągu 30 dni

• Autor wątku Autor wątku Agnieszka_1983
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Agnieszka_1983

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry,
proszę o poradę. Otóż, wczoraj upłynął termin odpowiedzi, jaką powinnam była dostać od TU na moją reklamację (odwołanie) dotyczącą zaniżonego odszkodowania (jestem poszkodowaną w kolizji drogowej, decyzja o odszkodowaniu jest zaniżona).
W 2015 roku weszła w życie ustawa, która reguluje termin jaki ma TU na odpowiedź na reklamację, tj. 30 dni. Wg art. 6 ustawy o rozpatrywaniu reklamacji przez podmioty rynku finansowego, do zachowania terminu wystarczy wysłanie odpowiedzi przed upływem tych 30 dni. Jeśli TU przewiduje, że termin ten będzie nie wystraczający aby reklamację rozpatrzyć, wysyła do poszkodowanego pismo z taką informacją (art. 7).
W piątek 13.11 zadzwoniłam do działu reklamacji z pytaniem co dzieje się z moim odwołaniem, otrzymałam informację, że sprawa nie jest jeszcze zamknięta. W związku z tym, mam do Was pytanie: jak powyżej rozrysowana sytuacja ma się do zapisu art.8 ustawy, gdzie mowa o tym, że "w przypadku niedotrzymania terminu określonego w art. 6, a w określonych przypadkach terminu określonego w art. 7, reklamację uważa się za rozpatrzoną zgodnie z wolą klienta". Dopowiem tylko, że w ciągu całego okresu od kiedy TU przyjęło moje pismo, nikt nie kontaktował się ze mną w żadnej formie.
Zatem, czy ktoś z Państwa ma jakieś doświadczenia w tej materii i może podpowiedzieć, jakie dalsze kroki poczynić bądź, co mnie może ewentualnie czekać w tym sporze z TU (np. rozprawa sądowa)?

Powrót