Szkoda spowodowana kamieniem z pod kosiarki

• Autor wątku Autor wątku wonski85
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wonski85

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, miałem następującą sytuacje która nie powiem z pozory wydawałaby sie prosta: jechałem drogą natomiast rolnik wykaszał trawe w rowie i z podkaszarki dał kamień w szybę, napisaliśmy oświadecznie, no i padło tam dosc niefortunne stwierdzenie ,,Faktu tego bezpośrednio nie widzialem ale nie moge zaprzeczyc",rolnik , dodałęm ze mialem juz wczesniej odprysk na szybie. Oczywiśce PZU na ul. Pory odmowiło stwierdzajac ze nie można ustalic winnego. No i tak z art 415 k.c. i dalej zgodnie z postanowieniam art 6 k.c. CIeżar udowodnienia faktu spoczywa na osobie która z faktu tego wywodzi skutki prawne. Heh no i teraz mam problem bo ni podałem śiwadka z którym, jechałem bo troche bylem zzaaferowanym tym zdarzeniem, policja sie wypieła bo nie chcieli przyjąc zdarzenia, a szyba ma odprysk i on sie powiększa koszt wymiany ponad 650zl:???:
Może ktos pomóc z tym fantem?Z góry dziekuje i prosze o pomoc

Rolnik posiada, przynajmniej powinien posiadac polise ubezpieczenia OC rolnikow. Nie wiem czy z tej polisy bylo zglaszane roszczenie.
Faktem jest, ze nalezy udowodnic albo wystarczajaco uprawdopodobnic, ze uszkodzienie szyby mialo zwiazek z koszeniem trawy. Wskazac dokladnie pozycje pojazdu, szyby, kosiarki, tor lotu kamienia. Oczywistym jest, ze nie udowodni sie, ze kamien na 100% wylecial spod kosiarki, dlatego trzeba ta sytuacje jak najbardziej uprawdopodobnic. Oczywistym jest takze, ze rolnik nie ma pewnosci, ze ten kamien wylecial spod kosiarki, poniewaz przeciez gdyby widzial kamyk, to moglby zapobiec zdarzeniu. Wystarczy, zeby stwierdzil jednoznacznie, ze w tym czasie kosil trawnik, a Pana pojazd znajdowal sie w poblizu. W razie watpliwosci mozna przeprowadzic ekspertyze przez rzeczoznawce.

Powrót