Szkoda?

• Autor wątku Autor wątku vigox
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

vigox

Użytkownik
Odpowiedzi
78
Mam pytanie.

Firma w której pracuje korzystała z usług firmy spedycyjnej. Samochody były oznaczone logiem naszej firmy.

Po jakiś czasie umowa o świdczenie usług została rozwiązana a spedytor ciągle jeździ samochodami z naszym logo.

Mam napisac im pismo wzywajace do zaprzestania takich czynności.
Czy można pisać tutaj o szkodzie...

Jakie przepisy mozna powołać w piśmie?

Z góry dzięki za odp.

[cytat="vigox"]
Czy można pisać tutaj o szkodzie...
[/cytat]

Według mnie raczej nie, chyba, że np. spedytor był uwikłany w jakąś aferę i reklamy Twojej firmy są kojarzone z firmą spedytora.

Czy w umowie ze spedytorem był zapis, że po wygaśnięciu umowy reklamy mają być usunięte z jego samochodów?

Niestety nie ma żadnej umowy... afery też żadnej nie było jeszcze.

Ale chyba z treści umowy można wyczytać, że umieszczenie reklam na autach wynikało z realizacji umowy? Czy też nie?

Oburzają się Państwo na darmową reklamę ???!!!

Chodzi o to, ze nie chcemy już aby ta firma nas reklamowała.. mimo, że jest to darmowe to spedycja i tak psuje wizerunek jeżdżąc brudnymi samochodami....

Jak już pisałem, jeśli z treści umowy można wyczytać, że umieszczenie reklam na autach wynikało z realizacji umowy, to po jej rozwiązaniu można ich oskarżyć o bezprawne wykorzystanie zastrzeżonego znaku towarowego.

Gdyby z umowy to jednak nie wynikało, trzeba ich wezwać do bezzwłocznego usunięcia reklam, a jeśli to nie odniesie skutku, postąpić jak wyżej.

nie wiadomo tylko czy oznaczenie jest zastrzeżone i przysługuje mu prawo ochronne,

Jesli nie jest, można domagać się chyba tylko usuniecia reklam na podstawie art. 43(10) Kc

[cytat="battalion"]
Jesli nie jest, można domagać się chyba tylko usuniecia reklam na podstawie art. 43(10) Kc[/cytat]
Chyba nie tylko. Wchodzi jeszcze w grę np. wydanie korzyści. I to już może być jakiś przyjemny konkret.

A kto pokryje koszty usunięcia ?
Jak zrozumiałem, firma spedycyjna nie pobierała opłat za reklamowanie firmy domagającej się teraz usunięcia reklamy.
Dlaczego więc ma teraz ponosić koszty usunięcia ich?
A może poszło właśnie o zapłatę za to usunięcie? :wink:

Powrót