Szkodliwe oprogramowanie

• Autor wątku Autor wątku smut
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

smut

Użytkownik
Odpowiedzi
56
Witam,

zastanawia mnie pewna kwestia. Jestem w posiadaniu oprogramowania, które w skrajnych warunkach może spowodować znaczne spowolnienie serwera jednej z firm hostingowych. Jest to tak zwany jeden z bardzo popularnych ostatnio programów służących do przejmowania domen internetowych.

Uruchomiony na koncie shell, z odpowiednimi ustawieniami może doprowadzić do tego, że firma udostępniająca shell zostanie zbanowana przez jedną z firm udostępniającą domeny.

Sam na razie nie korzystałem z tego programu, jednak zastanawia mnie co w przypadku, gdyby firma hostingowa lub ta umożliwiająca kupno domen, wykazały straty z powodu tego oprogramowania. Kto ponosi winę, użytkownik programu czy autor?

Generalnie, skala działania tego oprogramowania nie wydaje się na tyle duża, aby kiedykolwiek zaszło do takiej sytuacji, jednak sama kwestia odpowiedzialności jest ciekawa.

Pozdrawiam

odpowiedzialnośc ponosi osoba która swoim działaniem spowodowała straty... i to z kilku art. KK..:)

poczytaj art. 268a &1 KK i 269a&1 KK i 269b &1 KK

[cytat:1dl15sp3] Uruchomiony na koncie shell, z odpowiednimi ustawieniami może doprowadzić do tego, że firma udostępniająca shell zostanie zbanowana przez jedną z firm udostępniającą domeny. [/cytat:1dl15sp3]
Profesjonalne firmy tego typu zazwyczaj stosują zabezpieczenia przed tego typu atakami ( przed złośliwym oprogramowaniem) i z punktu widzenia technicznego pewnie nie wiele by zdziałał ten program..
A konsekwencje prawne to tak jak napisano wyzej..

Tak wiem, że profesjonalne firmy są niewrażliwe na takie rzeczy. Z tego co wyżej wyczytałem rozumiem, że tylko użytkownik ponosi odpowiedzialność. Oczywiście, w tym przypadku nie ma mowy o problemach, gdyż program ich nie stworzy;), ale ta informacja sama w sobie jest ciekawa.

Powrót