Szkody w domku letniskowym

• Autor wątku Autor wątku Maszaal
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Maszaal

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam. Miesiac temu w terminie 04.08-08.08 wraz ze znajomymi wynajęliśmy domek letniskowy. Wcześniej zrobiłem przelew z zaliczką dla wlascicielki. Po przyjezdzie na miejsce kobieta wziela od nas pieniadze za caly pobyt i tyle ją widzielismy. Nie chciala zadnych naszych danych, nie prosila o czyjkolwiek dowód osobisty. Domyslam sie ze nie zakwaterowala nas co raczej wiąże sie z nie legalnym interesem. Podczas pobytu spowodowalismy w domku wiele szkod. Na koniec zostawilismy jej klucze i wrocilismy do domow. Kobieta wycenila szkody na 680zl. zaraz po wyjezdzie dostalem od niej smsa z wyszczegolnieniem oplat za wszystkie zniszczenia, numer jej konta na ktory mam przelac pieniadze oraz napisala ze daje nam tydzien czasu na przelanie tej kwoty. w przeciwnym wypadku zalozy sprawe sadowa. Pieniedzy nie przelalem i kilka dni temu dostalem od niej list zatytułowany "wezwanie do zaplaty" gdzie rowniez wyszczegolnila wszystkie oplaty za szkody, podala numer konta oraz napisala ze czeka na przelew tydzien a w przeciwnym wypadku skieruje tą sprawe do odpowiednich organow.

Moje pytanie brzmi co ta kobieta moze zrobic nie majac zadnego potwierdzenia ze tam bylismy ? co prawda widzieli nas sasiedzi ale gdyby byli swiadkami to czy jest to wystarczajacy dowod na to ze tam bylismy ? jakie moga byc konsekwencje przegranej przezemnie takiej sprawy sadowej ?

Prosilbym o jak najszybsza odpowiedz. Pozdrawiam

Jeżeli nie chciała żadnych danych to skąd miała Twój adres wysyłając do Ciebie wezwanie do zapłaty?

Skoro zniszczyliście, to płaćcie bez gadania.

Konsekwencje? Od sprawy karnej - zniszczenie mienia, po cywilną - o zapłatę. Bez znajomości sprawy nie sposób wróżyć.

Dowód z zeznań świadków jest takim samym dowodem jak każdy inny i podlega ocenie sądu.

Maszaal napisał:
jakie moga byc konsekwencje przegranej przezemnie takiej sprawy sadowej ?

W sprawie cywilnej - odsetki, koszty procesu, w tym ew. koszty zastępstwa procesowego, przejazdu świadków, egzekucji etc.

Powrót