Szkoła, e-papieros i olejki bez nikotyny.

• Autor wątku Autor wątku Adam Smith
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Adam Smith

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam wszystkich.
Mam pytanie odnośnie e-papierosów, pewnie większość jest już tym znudzona, ale założyłem specjalnie konto, żeby wyczerpać ten temat do końca.
Mam tutaj dwie sytuacje do zaproponowania:
A) gdy policja podczas przeszukania w szkole znajdzie e-papierosa, pustego bez żadnych olejków nikotynowych;
B) gdy policja znajdzie e-papierosa napełnionego zerówką(olejkiem bez zawartości nikotyny).
Jakiego mogą być konsekwencje czy jest któraś z tych sytuacji jest karalna.(oczywiście mówimy o osobach nieletnich)
Zastanawiam się nad tym, ponieważ jeżeli ktoś pali papierosa to wiadomo, że przyjmuję nikotynę, a w sprawie e-papierosów nie jest już takie oczywiste.
Czy mogą coś nam zrobić jeżeli wciągamy sam dym bez nikotyny?
Doszły mnie słuchy, że od 2012 się dużo zmieniło z e-papierosami, więc dlatego pytam.

Policja sie tym nie bedzie zajmowac bo nie jest to nielegalne rowniez u osob nieletnich.
Reszte poczytaj w statucie szkoly.

Dzięki wielkie za szybką odpowiedź :)

Od siebie jeszcze dodam, że nie ma różnicy czy używasz e-papierosa z liquidem o zerowej ilości nikotyny czy też z zawartością nikotyny, z prawnego punktu widzenia jest to produkt na równi z napojem energetycznym, e-papieros nie jest wyrobem tytoniowym. Policja nie ma prawa osoby niepełnoletniej zatrzymać/przeszukać ze względu na posiadanie takiego urządzenia. Zapoznaj się ze statutem szkoły, czy na jej terenie obowiązuje zakaz używania papierosów elektronicznych. Jednak należy pamiętać, że jak takiego zakazu nie ma to istnieją pewne normy społeczne i nie powinno się takiego urządzenia mimo wszystko używać na terenie szkoły.

Myślę, że nie tylko nie powinno się, ale jest to zabronione ( patrz Regulamin Szkoły).
W środkach transportu publicznego, budynkach pożyteczności publicznej etc. takie zakazy istnieją. Prawo PL na razie w tej sprawie milczy - WHO żąda wprowadzenia całkowitego zakazu, należy więc tego niebawem spodziewać.

Powrót