Szkoła - informowanie rodziców

• Autor wątku Autor wątku Slayert
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Slayert

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Hej, mam 19lat i chodzę do technikum. Nie mieszkam z rodzicami i trochę mnie denerwuje to, że jak mnie nie ma jakiś czas w szkole to zaraz jest telefon do rodziców. Mogę 'zażyczyć sobie' brak informowania rodziców ze strony wychowawcy/szkoły? Bo z tego co wiem to mam takiego prawo, ale czy ono 'funkcjonuje' w szkołach?

U babci mieszkam, rodzice nie utrzymują mnie.

Rodzice w żaden sposób nie łożą na Ciebie ani nie pomagają Ci?

Wiadomo, że jak przyjdę na jakiś obiad czy coś to mi dadzą, powiem, że na to i na to potrzebuję to też mi dadzą ale to raczej nie jest istotne, prawda?

Slayert napisał:
Wiadomo, że jak przyjdę na jakiś obiad czy coś to mi dadzą, powiem, że na to i na to potrzebuję to też mi dadzą ale to raczej nie jest istotne, prawda?

To się nazywa spełnianie obowiązku alimentacyjnego.
Częścią tego obowiązku jest również dbałość o wychowanie i edukację dziecka
Nie możesz skutecznie zabronić informowania rodziców.

Shocked i Regand czytaliście kodeks rodziny i opiekuńczy:
Art. 92. Dziecko pozostaje aż do pełnoletności pod władzą rodzicielską.

Art. 95. § 1. Władza rodzicielska obejmuje w szczególności obowiązek i prawo rodziców do wykonywania pieczy nad osobą i majątkiem dziecka oraz do wychowania dziecka, z poszanowaniem jego godności i praw.

§ 2. Dziecko pozostające pod władzą rodzicielską winno rodzicom posłuszeństwo, a w sprawach, w których może samodzielnie podejmować decyzje i składać oświadczenia woli, powinno wysłuchać opinii i zaleceń rodziców formułowanych dla jego dobra.

Art. 98. § 1. Rodzice są przedstawicielami ustawowymi dziecka pozostającego pod ich władzą rodzicielską. Jeżeli dziecko pozostaje pod władzą rodzicielską obojga rodziców, każde z nich może działać samodzielnie jako przedstawiciel ustawowy dziecka.

Art. 128. Obowiązek dostarczania środków utrzymania, a w miarę potrzeby także środków wychowania (obowiązek alimentacyjny) obciąża krewnych w linii prostej oraz rodzeństwo.
Art 135 § 2 Wykonanie obowiązku alimentacyjnego względem dziecka, które nie jest jeszcze w stanie utrzymać się samodzielnie albo wobec osoby niepełnosprawnej może polegać w całości lub w części na osobistych staraniach o utrzymanie lub o wychowanie uprawnionego; w takim wypadku świadczenie alimentacyjne pozostałych zobowiązanych polega na pokrywaniu w całości lub w części kosztów utrzymania lub wychowania uprawnionego.

Z tych artykułów wnika jednoznacznie że rodzice nie mogą podejmować żadnych kroków wychowawczych wzgledem ich pełnoletnich dzieci bez ich zgody. Mogą co najwyżej starać(nie jest to równoznaczne z prawem i obowiązkiem) się o ich osobiste wychowanie i utrzymanie ale też również za zgodą ich pełnoletnich dzieci.
Ponieważ nie są ich przedstawicielami ustawowymi,ich pełnoletnie dzieci nie muszą im być posłuszne,same składają oświadczenia woli i decydują o sobie(zgodnie z kodeksem rodzinnym i opiekuńczym).

Kodeks cywilny:

Art. 10. § 1. Pełnoletnim jest, kto ukończył lat osiemnaście.
§ 2. Przez zawarcie małżeństwa małoletni uzyskuje pełnoletność. Nie traci jej w razie unieważnienia małżeństwa.
Art. 11. Pełną zdolność do czynności prawnych nabywa się z chwilą uzyskania pełnoletności.

Czynność prawna polega na możliwości zaciągania zobowiązań lub nabywania uprawnień za pomocą oświadczenia woli. Osoba posiadająca pełną zdolność do czynności prawnych może samodzielnie kształtować swoją sytuację prawną.

Shocked i Regand nie piszcie bzdur i nie wprowadzajcie ludzi w błąd skoro nie znacie prawa.

Ostatnia edycja:
Powrót