szkoła nie chce oddac mi pieniedzy

• Autor wątku Autor wątku szczygielek.m
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

szczygielek.m

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dostałam sie na 1 rok studiow niestacjonarnych wplacilam pieniadze, 3100. Pojechalam na jeden zjadz i zrezygnowalam. Nie podpisalam zadnej umowy. Mieli oddac mi wszystkie pieniadze natomiast oddali tylko 1000 twierdzac ze tak nakazuje prawo i ze tak jest w umowie. tylko ze ja nie podpisywalam zadnej umowy?? co teraz???

witam

wystosuj do nich pismo wzywające do zwrotu bezpodstawnie pobranej kwoty pod rygorem skierowania sprawy do sądu; wyznacz im termin; wezwanie wyślij listem poleconym, by był dowód nadania wezwania;
jak nie zapłacą pozostałej kwoty, sporządź pozew do sądu i dołącz wszelkie niezbędne w tym zakresie dokumenty, w tym wezwanie do zwrotu bezpodstawnego wzbogacenia (art.405 i nast. kc); świadczenie na rzecz uczelni było nienależne, gdyż nie było umowy;
nawet jeżeli uznać, że doszło do zawarcia umowy ustnej, to i tak zrezygnowałaś z niej i masz prawo żądać zwrotu tej części, która przewyższa koszty jednego zjazdu na uczelni;
a jeżeli twierdzą, że ich działanie jest zgodne z prawem, to niech przedstawią podstawę prawną no i umowę z twoim podpisem

pzdr

Powrót