Szkoła nie chce przyjąć zwolnienia z wf

• Autor wątku Autor wątku robert plant
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

robert plant

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Jakaś paranoja dzieje się po tym nowym rozporządzeniu MEN... Jestem w klasie maturalnej, mam zwolnienie od trzech lat z wf ze wszystkich ćwiczeń od psychiatry (mam fobię społeczną i problem z samookaleczaniem), a szkoła nie chce go przyjąć. Byłam z nim u nauczyciela, wychowawcy i dyrektora, ale wszyscy wzruszają ramionami. Podobno w szkole nie wydrukowali formularzy, które miałabym zanieść do sekretariatu. Dowiedziałam się też, że pomimo całkowitego zwolnienia i tak będę miała ocenę za, uwaga, noszenie piłek i zamykanie szatni. Wf mam ostatni i będę musiała na nim bezczynnie siedzieć. Od wychowawcy dowiedziałam się ponadto, że szkoła nie musi w ogóle mnie zwolnić (brednie, brednie). Co mam robić? Ręce mi opadają...

Myślę ,że w tej sprawie możesz niewiele wskórać poza polubownym załatwieniem sprawy. Większość innych postępowań ciągnęłoby się dłużej niż twój pobyt w szkole.

A co mogę zrobić, gdy nie uda mi się polubownie załatwić sprawy? Pytam z ciekawości, bo wiem, że to mogłoby trochę potrwać. I czy to w ogóle "legalne" żebym pomimo zwolnienia ze wszystkich ćwiczeń i tak miała ocenę? Do tej pory wszystko było normalnie, nikt nie miał problemu z moim zwolnieniem, na wfie po prostu miałam okienko na świetlicy, a teraz taki cyrk. Dotarłam na stronie ministerstwa do omówienia owego rozporządzenia, ale tam nic konkretnego nie ma...

Mój stan uniemożliwia mi normalne funkcjonowanie na tej lekcji. Na innych daję sobie radę, więc jaki byłby cel uzyskania opinii z poradni? O ile mi wiadomo nie jest ona potrzebna do zwolnienia z wfu, które może wystawić właściwie każdy lekarz. Nie pytałam o zdanie na temat zasadności zaświadczenia od lekarza kierującego moim przypadkiem od paru lat, który zapewne zna lepiej mój przypadek od osoby, która przeczytała dwa moje posty na forum ;)

robert plant napisał:
O ile mi wiadomo nie jest ona potrzebna do zwolnienia z wfu, które może wystawić właściwie każdy lekarz.
Nie. cytuję – "możliwości zwolnienia ucznia z wykonywania określonych ćwiczeń fizycznych na zajęciach wychowania fizycznego, a nie tylko zwolnieniu z realizacji tych zajęć w ogóle. Podstawą do tego zwolnienia będzie opinia lekarza wskazująca, jakich ćwiczeń fizycznych (czy też – jakiego rodzaju ćwiczeń) uczeń nie może wykonywać oraz przez jaki okres "
Z uzasadnienia
Zle szukałaś. http://men.gov.pl/wp-content/uploads/2015/06/rozporzadzenie-z-10-czerwca-2015-r.pdf
Zacznij od Rozdział II par. 3

Dziękuję. Przeczytałam i faktycznie teraz ma to sens. Będzie bardziej zabawnie z tym zwolnieniem, niż mi się wydawało.

robert plant napisał:
Wiele wnosicie do tematu <3
No dobra to wniosę - § 5 ust 2 - jesli jest pan zwolniony z realizacji wuefu to musi to być wskazane w treści owego zwopnienia.

Powrót