Szkoła policealna nie chce wydać legitymacji!

• Autor wątku Autor wątku PingwinGieniu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

PingwinGieniu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witajcie.
Od września jestem zapisana do szkoły policealnej rocznej. Szkoła jest płatna i wszystko byłoby cacy gdyby nie oszustwo z ich strony. Na stronie jest informacja że wydają legitymacje, przed podpisaniem umowy też powiedziano mi że mam przynieść zdjęcia do tego dokumentu. Jest to szkoła niepubliczna z uprawnieniami szkoły publicznej- co podobno prawnie zobowiązuje do wydania legitymacji... Szkoła nie chce wydać legitymacji, na moje pytania wykręcają się w coraz głupszy sposób (mówią że to nie szkoła tylko kurs, że w szkołach prywatnych nie ma legitymacji :mad: itp.), traktują mnie jak głupią i zbywają. Chcą tylko pieniędzy na czas.
Cała moja grupa (ponad 60 osób) jest zdziwiona, byli pewni że legitymacje otrzymają.
Uważam że zostałam wprowadzona w błąd, gdyby wyjawili mi prawdę że nie wydają legitymacji- nigdy nie zapisałabym się do tej szkoły. Nie zarabiam wystarczająco dużo żeby płacić za wszystko 100% więc będę stratna na kilkaset złotych (albo i więcej). Nie wiem jak wygląda sytuacja z alimentami, skoro (wg szkoły) nie przysługują mi zniżki dla ucznia to czy przysługują mi alimenty? (mam 19 lat). Szkoła łaskawie może mi wydrukować potwierdzenie o byciu słuchaczem, obowiązujące miesiąc- nie jest to jednak legitymacja ze zniżkami...

Ze szkołą nie da się prowadzić logicznego dialogu, nie są w stanie przedstawić mi argumentu dlaczego nie wydadzą mi legitymacji... Czy mają rację? Gdzie mogę zgłosić szkołę, jeśli nie mają?

Szczerze nie mam pojęcia jak powiadomić kuratorium oświaty.

Cześć,

Miałem podobny problem do Twojego. Przeszukaj proszę dokumenty prawne w szkole oraz statut (być może znajdziesz go na stronie internetowej - tak było w moim przypadku) co oznacza Legitymacja.

Sama Legitymacja, nie jest Legitymacją Szkolną znaną ze szkół publicznych. Sama Legitymacja, może być zwykłym wydrukowanym blankietem z Twoim zdjęciem którym będziesz chwaliła się znajomym że chodzisz do danej szkoły a jako potwierdzenie pokażesz plastikowy blankiet.

W moim przypadku, szkoła co prawda nie była płatna ale też obiecywali legitymacje. Otrzymałem plastik z moim zdjęciem, a z tyłu informację że legitymacja ta upoważnia do rabatów w znanej sieci pizzeri ;)

Dzięki za odpowiedź :)

Ze strony prawnej jestem pewna że legitymacja upoważniająca do zniżek mi przysługuje, tylko szkoła nie chce ich wydać. Oszukuje i kłamie, podając głupie argumenty (za każdym razem coś nowego). I co ja mam w tej sytuacji zrobić... wierzę że istnieje jakaś instytucja która rozwiązuje takie problemy, czy to kuratorium oświaty? W internecie nie znalazłam wiele na ten temat.

Prawnie jestem uczniem, szkoły niepublicznej o uprawnieniach publicznej, mam z taką szkołą podpisaną umowę. Legitymacje dostają osoby na kierunkach dwuletnich (ja jestem na rocznym). Będę zdawać państwowy egzamin. Wykładowczyni bardzo negatywnie wypowiadała się o osobach które zapisują się do szkoły tylko by dostać legitkę. Rozumiem ale kto by się zapisywał do szkoły płatnej (1500) żeby tylko dostać legitymację! Przecież tak się robi na darmowych kierunkach.

Help, nie mówcie że nic nie mogę zrobić, zrobię nawet jeśli legitymacji nie dostanę.

Ostatnia edycja:
Wina jest ewidentnie po stronie na szkoły, natomiast od prawnej strony to obiecanka "na gębę" niestety nic nie daje i nie uwodnisz... Trzeba się wczytać w umowę i tak tak juz ktoś napisał ewentualnie w status albo rozporządzenie MEN czy jest gdzieś wprost napisane o tej legitymacji. A na przyszłość warto wybierać szkoły bez umów, w Cosinius teraz tak jest i legitymacja jest wydawana słuchaczom z kompletem dokumentów bez najmniejszego problemu, po aktywacji w systemie od ręki w sekretariacie

Powrót