Szkoła Ponadgimnazjalna Problem

• Autor wątku Autor wątku szymonq
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

szymonq

Użytkownik
Odpowiedzi
43
Witam, piszę z pewnym pytaniem nie było mnie w szkole przez miesiąc powodem jest depresja, ale nie o to chodzi w tym temacie, więc nie będziemy się zagłębiać w ten temat. Dziś moja mama była w szkole wychowawczyni oraz pedagog szkolny powiedzieli, że będą musieli to zgłosić do urzędu gminy i będzie jakaś kara. Prosiłbym o rozjaśnienie mi sytuacji jak to jest ze szkołami ponad gimnazjalnymi? Jest ten obowiązek szkolny? Czy jak nie było mnie miesiąc z powodów prywatnych może być jakiś problem – teraz już będę uczęszczał do szkoły, ale chciałem zadbać o swoje zdrowie fizyczne i psychiczne.

Jestem w Technikum

tak, do 18 roku życia masz obowiązek się uczyć. Szkoła zaczęła się interesować co się z tobą dzieje i prawidłowo.

Tylko własnie tutaj jest problem że ja mam te 17 lat i naprawdę życie mnie nie oszczędzało to znaczy że mam postawić szkołę ponad moje życie gdzie już nie raz chciałem popełnić samobójstwo?

Nie wiem, w czym problem, ale jeśli w konkretnej szkole to możesz ją zmienić. Ciężko coś doradzić, nie znając sytuacji, ale prawo jest takie, że do 18 roku życia masz obowiązek nauki.

Kto zdiagnozował u Ciebie depresję? Lekarz czy Ty sam? Jeśli lekarz to masz na to dowód w postaci choćby zwolnienia lekarskiego. Jeśli dziecko nie uczęszcza do szkoły to znaczy, że w jego najbliższym otoczeniu źle się dzieje. Zresztą sam piszesz, że życie Cię nie oszczędza i teraz szkoła to zdiagnozuje skoro sam nie poszedleś po pomoc choćby do szkolnego pedagoga. Za niespełnianie obowiązku szkolnego jest wysoka kara pieniężna, a skoro rodzice nie dostrzegają tego problemu to rodzina jest dysfunkcyjna. Poza tym bez skończonej szkoły będziesz miał potem gorsze problemy i co wtedy powiesz swojej dziewczynie czy dzieciom? Miałem "depresję" jak miałem 17 lat.

Powrót