Szkoła przymusiła dziecko do strajku klimatycznego bez mojej zgody

• Autor wątku Autor wątku voiczko
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
V

voiczko

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam
Czy szkoła ma obowiązek zapytać rodziców czy chcą by ich dziecko brało udział w strajku klimatycznym? Gdzie mogę złożyć na nich skargę? Ja sobie nie życzę by moje dziecko uczestniczyło w propagandzie politycznej. Jaki przepis zezwala dyrekcji na rezygnację z zajęć? Czy dzień bez nauki zostanie odrobiony? Teraz moje dziecko będzie mieć braki w nauce.

Ostatnia edycja:
Napisz o tej sytuacji do kuratorium jeśli uważasz, że coś odbyło się wbrew Tobie i woli dziecka.

voiczko napisał:
Witam
Czy szkoła ma obowiązek zapytać rodziców czy chcą by ich dziecko brało udział w strajku klimatycznym? Gdzie mogę złożyć na nich skargę? Ja sobie nie życzę by moje dziecko uczestniczyło w propagandzie politycznej. Jaki przepis zezwala dyrekcji na rezygnację z zajęć? Czy dzień bez nauki zostanie odrobiony? Teraz moje dziecko będzie mieć braki w nauce.
Najpierw idź do dyrekcji i spróbuj wyjaśnić sytuacje,dopiero w ostateczności kuratorium. Starajmy się zawsze rozwiązywać sprawy w najbardziej polubowny sposób.

sławomir.rek napisał:
Najpierw idź do dyrekcji
Dyrektorka powołała się na wewnętrzny regulamin szkoły. Jest w nim zapis, który mówi, że jeżeli rodzic nie chce by jego dziecko uczestniczyło w organizowanych przez szkołę wydarzeniach to ma obowiązek poinformować na piśmie wychowawce. Jeżeli tego nie zrobi to znaczy, że rodzice wyrazili zgodę. Dyrektorka dodała również że jeżeli nie podoba nam się forma wychowania dziecka przez szkołę, tego typu wydarzenia to możemy przepisać dziecko do innej szkoły.

w takim wypadku skarga na piśmie do organu założycielskiego szkoły i kuratorium

mam pytanie: na czym polega krzywda, która stała się dziecku lub matce?

voiczko napisał:
Dyrektorka dodała również że jeżeli nie podoba nam się forma wychowania dziecka przez szkołę, tego typu wydarzenia to możemy przepisać dziecko do innej szkoły.

Wydaje się to najlepszym rozwiązaniem. Za dzieckiem idą pieniądze.
Jeżeli dyrekcja nie szanuje faktu, że przynosicie szkole pieniądze swoją obecnością, nie róbcie tego na siłę.

Zwróć się do dyrekcji na piśmie o wyjaśnienie, jaki był cel takich zajęć i jak one wpisują się w cele szkoły ustawą określone.

voiczko napisał:
... propagandzie politycznej. ...
Choć w żaden sposób nie mogę się zgodzić z taką interpretacją, z uwagi, że FP nie zajmuje się interpretowanie polityki, a od tego należałoby zacząć w tym temacie, temat zamykam.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót