szkoła straszy mame sadem

• Autor wątku Autor wątku Ala1425
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Ala1425

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Witam. Mam sprawe do panstwa w sprawie mojego niepelnosprawnego brata. Jest taka sprawa. Moj brat skonczyl 18 lat i jest nadal posylany do szkoly na nauczanie indywidualne. Dyrektor szkoly zastrasza mnie i moja mame w sprawie o orzeczenie do niego. Ale orzeczenia w jego sprawie nie jest latwo "zalatwic". Chce powiedziec ze sprawa orzeczenia jest w toku zalatwiania a do tego Dyrektor zastrasza ze utrudniamy mu kontakt ze szkola i nie mozna sie do nas skontaktowac a jeszcze do tego Dyrektor mowi ze jest 5 numerow telefonu, co chwile jest zmieniany i dlatego nie ma kontaktu a tak nie jest. Mam numer ja (corka), moja mama i 2 numery telefonu moj tata (zagraniczny i polski). A co chwila moja mama jest zdenerwowana poniewaz nie wie co ma robic. Powiedzcie czy szkola ma prawo nas straszyc ? Prosze o pomoc.

Szkoła nie ma prawa zastraszyć nagraj jego rozmowę i idź do sądu:) Brat ukończył 18 lat więc nie musi kończyć szkoły :)

M.in. Jeśli pani tego nie zrobi to w poniedzialek sprawa trafia do sadu ! i to nie jest mila rozmowa tylko rozmowa tzw. Z krzykiem. A jesli moja mama chce porozmawiac to mowi: Ja z pania nie bede dyskutowac. A moja mama nie jest taka zeby krzyczec tylko spokojnie rozmawia.

A jeszcze gdy mama cos powie to mowi: "Co mi tu pani za bzdury opowiada ?!" chocby nie mozna bylo spokojnie odpowiedziec.

Aha i jeszcze Dyrektor oskarza moja mame ze mojemu bratu jest utrudniany kontakt ze szkola. A normalnie chodzi do szkoly na nauczanie indywidualne, nie ma go 1 dzien i juz jest zle.

Czy brat został przez sąd ubezwłasnowolniony a mama jest jego opiekunem/kuratorem? I jaka konkretnie sprawa w sądzie straszy?

Nie, brat nie jest ubezwlasnowolniony a mama jest jego opiekunem prawnym. A tak pozatym sami nie wiemy w jakiej sprawie mialaby byc ta rozprawa.

"Jak sie nic nie poprawi to sprawa trafia do sadu rodzinnego" to sa ogolne slowa. A jaka by byla sprawa to sami nie wiemy.

Nie, brat nie jest ubezwlasnowolniony a mama jest jego opiekunem prawnym

Albo jest ubezwłasnowolniony i mama jest opiekunem albo nie jest i mama nie jest opiekunem. Trzeciej możliwości nie ma.

Szkola uwaza ze mama jest opiekunem prawnym i ona za niego odpowiada.

Brat nie potrafi decydowac sam za siebie i mama za niego odpowiada.

O jaką szkołę chodzi?(ponadgimnazjalna,ponadpodstawowa)
Określ to dokładniej

Brat ma skonczone 18 lat, z powodu swojej niepelnosprawnosci umyslowej chodzi jeszcze do podstawowki lecz ma nauczanie indywidualne w szkole.

Szkola uwaza ze mama jest opiekunem prawnym i ona za niego odpowiada.

Szkoła jest w błędzie. Najlepiej nie przejmować się dyrektorem i co najwyżej profilaktycznie poinformować kuratorium o jego zachowaniu.

A czy jest mozliwosc zeby brat juz nie bedzie chodzil do szkoly ?

OK Ala, nie stresuj się.
1) Indywidualnym nauczaniem, zgodnie z art. 71b ust. 1a ustawy z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty (Dz. U. z 2004 r. Nr 256, z późn. zm.), obejmuje się wyłącznie uczniów, którym stan zdrowia uniemożliwia lub znacznie utrudnia uczęszczanie do szkoły.

2) Organizacja indywidualnego nauczania na terenie szkoły powinna dotyczyć sytuacji, gdy prowadzenie zajęć w domu ucznia jest z jakichś względów niemożliwe lub utrudnione, lub gdy z uzasadnionych przez lekarza względów terapeutycznych uczeń powinien mieć możliwość kontaktu ze szkołą i rówieśnikami, a jego stan zdrowia nie uniemożliwia mu uczęszczania do szkoły.

Dyrektor szkoły obowiązany jest zorganizować takie nauczanie w sposób zapewniający wykonanie określonych w orzeczeniu zaleceń, jak wskazano wyżej, wynikających z zaświadczenia lekarskiego, dotyczących warunków realizacji potrzeb edukacyjnych dziecka oraz form pomocy psychologiczno-pedagogicznej, o czym mówią przepisy rozporządzenia ministra edukacji narodowej z dnia 18 września 2008 r. w sprawie sposobu i trybu organizowania indywidualnego, obowiązkowego rocznego przygotowania przedszkolnego i indywidualnego nauczania dzieci i młodzieży (Dz. U. Nr 175, poz. 1086).

Dyrektor nie jest osobą która decyduje o nauczaniu indywidualnym, straszeniem Sądem czy też w inny sposób uniemożliwiać nauczanie.

Można sprawę skierować do Kuratorium Oświaty

A do ktorego roku zycia uczen niepelnosprawny umyslowo ma chodzic do szkoly ?

Powrót