Szkoła tańca a zgoda na bezpłatne, bezterminowe oraz bezgraniczne wyrażenie zgody

• Autor wątku Autor wątku Dominik112
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dominik112

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Dzień dobry,
chce zapisać dziecko do szkoły tańca. Mam wątpliwości co do kilku punktów umowy. Zastanawiam się czy mam jakieś prawne możliwości do zablokowania tych przepisów o których mowa poniżej? Może po wygaśnięciu umowy?

"1. Usługobiorca oświadcza, że wyraża zgodę na rejestrację fotograficzną i audiowizualną wszystkich zajęć i prezentacji z udziałem Uczestnika oraz ich nieodpłatne wykorzystanie, publikację i emisję w dowolnych mediach, a także na ich wykorzystanie w materiałach Usługodawcy.

2. Usługobiorca oświadcza, że wyraża zgodę na rejestrację fotograficzną oraz audiowizualną wszystkich zajęć i prezentacji z jego udziałem/z udziałem Uczestnika.

3. Usługobiorca oświadcza, że na podstawie art. 81 ust. 1 Ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (t.j. Dz. U. z 2019 r. poz. 1231 z późn. zm.) wyraża zgodę na nieodpłatne, wielokrotne rozpowszechnianie nagrania swojego wizerunku/wizerunku Uczestnika, bez ograniczeń czasowych i terytorialnych, na stronach www, w mediach społecznościowych, w publikacjach i materiałach Usługodawcy oraz za pośrednictwem wszelkich pozostałych mediów, w celach informacyjnych, edukacyjnych, promocyjnych i reklamowych związanych z działalnością Usługodawcy, Szkoły Tańca „xxx yyy zzz” Z, Klubu zzz yyy „zzz xxx”. Wizerunek może być użyty do różnego rodzaju form elektronicznego przetwarzania obrazu, kadrowania i kompozycji, bez obowiązku akceptacji efektu końcowego tych modyfikacji."

Powrót