Szkoła wieczorowa.

• Autor wątku Autor wątku Pawdzi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
P

Pawdzi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Witam

Mam 20 lat i mam zamiar iść do liceum wieczorowego, czy nadal będę dostawać alimenty z funduszu alimentacyjnego ?

Zgodnie z art. 133 § 1 kodeksu rodzinnego i opiekuńczego rodzice obowiązani są do świadczeń alimentacyjnych względem dziecka, które nie jest jeszcze w stanie utrzymać się samodzielnie, chyba że dochody z majątku dziecka wystarczają na pokrycie kosztów jego utrzymania i wychowania.Ten czas będzie zależał od konkretnej sytuacji: od tego kiedy dziecko zdobędzie zawód i będzie mogło podjąć pracę. Przyjmuje się przykładowo, że osoba będąca na studiach (nie mająca jeszcze tytułu) ma prawo żądać od rodziców środków utrzymania do czasu ukończenia studiów, natomiast dziecko, które jest niepełnosprawne może potrzebować pomocy rodziców przez całe życie. ......MODERACJA....

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Twoja odpowiedz nie odpowiada na moje pytanie.

Odpowiada.. Jak wyglądają zajęcia w takiej szkole? Ile razy w tygodniu?

Nie odpowiada. Pytanie jest o fundusz alimentacyjny, a nie o obowiązek alimentacyjny rodziców wobec dzieci. Nie każdej osobie, wobec której rodzice mają ob. alim. przysługuje świadczenie z fa.
Na pytanie niestety i ja nie odpowiem, nie umiem wywnioskować z ustawy czy taka szkoła się liczy.

Przepraszam, rzeczywiście zasugerowałam się powyższą wypowiedzią..

w TYM wieku-??-rządania do tego wieczorowa szkoła?/ powinien sobie dorobic w tygodniu albo na dzienna chodzic--takie jest prawo--zobowiązany na tej podstawie sie wybroni napewno

Wg mnie nie. Ja rozumiem tak, że jeśli jest się samemu w stanie utrzymać to ani alimenty ani FA się nie należy.

1. Świadczenia z funduszu alimentacyjnego przysługują osobie uprawnionej do ukończenia przez nią 18 roku życia albo w przypadku gdy uczy się w szkole lub szkole wyższej do ukończenia przez nią 25 roku życia, albo w przypadku posiadania orzeczenia o znacznym stopniu niepełnosprawności – bezterminowo.

13)*szkole – oznacza to szkołę podstawową, gimnazjum, szkołę ponadpodstawową i ponadgimnazjalną oraz szkołę artystyczną, w której jest realizowany obowiązek szkolny i obowiązek nauki, a także specjalny ośrodek szkolno-wychowawczy, specjalny ośrodek wychowawczy dla dzieci i młodzieży wymagających stosowania specjalnej organizacji nauki, metod pracy i wychowania oraz ośrodek umożliwiający dzieciom i młodzieży upośledzonym umysłowo w stopniu głębokim realizację obowiązku szkolnego i obowiązku nauki,
14)*szkole wyższej – oznacza to szkołę wyższą, w rozumieniu przepisów o szkolnictwie wyższym, kolegium nauczycielskie, nauczycielskie kolegium języków obcych oraz kolegium pracowników służb społecznych,

nie ma mowy o tym czy to szkoły zaoczne, wieczorowe, czy dzienne więc sie należy

Ale same alimenty nie należą się osobie która jest w stanie sama się utrzymać. A skoro nie uczy się dziennie tylko zaocznie to może podjąć pracę i się utrzymać. Przykład: Mój mąż studiuje dziennie i pracuje- zarabia ok 1700zł, więc ucząc się zaocznie da się samemu utrzymać.

drizzt1223 napisał:
Ale same alimenty nie należą się osobie która jest w stanie sama się utrzymać. A skoro nie uczy się dziennie tylko zaocznie to może podjąć pracę i się utrzymać. Przykład: Mój mąż studiuje dziennie i pracuje- zarabia ok 1700zł, więc ucząc się zaocznie da się samemu utrzymać.

w funduszu alimentacyjnym nie pytaja czy pracujesz czy nie . Jesli egzekucja jest bezskuteczna i spełniasz kryteria dochodowe to ci się należy

drizzt1223 napisał:

Pytanie jest o fundusz alimentacyjny. Nie każdemu kto ma zasądzone alimenty należy się świadczenie z funduszu.

Teoretycznie tak, ale jeśli ojciec się dowie że uczysz się zaocznie to złoży wniosek o ustanie obowiązku alimentacyjnego. I jeśli nie poinformujesz o tym FA to będziesz zwracać pieniądze pobrane nienależnie, chyba że od razu po sprawie pójdziesz do FA i powiesz że obowiązek wygasł...

drizzt1223 napisał:
Teoretycznie tak, ale jeśli ojciec się dowie że uczysz się zaocznie to złoży wniosek o ustanie obowiązku alimentacyjnego. I jeśli nie poinformujesz o tym FA to będziesz zwracać pieniądze pobrane nienależnie, chyba że od razu po sprawie pójdziesz do FA i powiesz że obowiązek wygasł...

Zrozum, FA to jedno, obowiązek alimentacyjny rodzica wobec dziecka to drugie. Jeśli ojciec nie wystąpi o zniesienie obowiązku alimentacyjnego to alimenty się będą dalej należeć, a co za tym idzie świadczenie z FA.

A autor wątku chce się uczyć wieczorowo, nie zaocznie, i nie jest przesądzone czy będzie się mógł sam utrzymać. Tym bardziej że skoro nie ma nawet matury to jego możliwości zarobkowe są marne. A że nie znamy kosztów jego utrzymania (chociażby nie wiemy czy ma mieszkanie, czy płaci za wynajem ;), to nie mamy możliwości osądzić, czy jest w stanie się utrzymać sam.

To rozumiem:) Ale potrafię jakoś logicznie zebrać w tej chwili myśli żeby napisać o co mi dokładnie chodzi:)

:) Chodzi Ci o to, że skoro będzie się uczył wieczorowo, to będzie się mógł utrzymać sam, więc ustanie obowiązek alimentacyjny, więc nie będzie się należało świadczenie z FA?
Moim zdaniem w miejscu, w którym wytłuściłam, jest za dużo wątpliwości, zeby to roztrząsać tutaj :) Sąd decyduje o przyznaniu alimentów, a jak ma przyznane alimenty i zasw. od komornika, to mu się świadczenie z FA należy.

Potwierdzam , że świadczenia z FA się należą , jężeli się "uczysz" w szkole publicznej , niezależnie czy dziennie/wieczorowo/zaocznie , należy tylko spełniać kryteria dochodowe.

Odkopane = zamknięte.
Wątek jest sprzeda ponad roku! Są aktualniejsze tematy, w których możesz się wypowiedzieć.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót