Szkoła zgubiła moje świadectwo

• Autor wątku Autor wątku maladusza
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maladusza

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
Szkoła zgubiła moje świadectwo ukończenia szkoły średniej.
Miałam uczęszczać do tej szkoły, więc złożyłam papiery, ale potem zrezygnowałam. Poszłam do nich i złożyłam rezygnację, musiałam czekać miesiąc. Wróciłam do nich i się okazało, że nie mają mojego świadectwa ani nie mają mnie nawet w bazie. Dzwoniłam do nich kilka razy pytając o to czy udało im się w końcu znaleźć i nic, do tego sekretarki tam są strasznie nieprzyjemne.:(
Nie wiem co teraz zrobić, proszę o radę.

Polecam powiadomienie pań sekretarek o odpowiedzialności karnej za takie działanie:
Przepis prawny:
Art. 276 (KK). Kto niszczy, uszkadza, czyni bezużytecznym, ukrywa lub usuwa dokument, którym nie ma prawa wyłącznie rozporządzać,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

Jeśli to nie pomoże, to jedyne wyjście w tej sytuacji, to udać się poprzedniej do szkoły, w której ukończyłaś kształcenie średnie, i poprosić Dyrektora, o odpis świadectwa, ukończenia szkoły.

Tylko pytanie jak im to udowodnić, że zgubiły moje dokumenty. Składałam papiery wraz z koleżanką i tego samego dnia rezygnacje. Jej rezygnację znaleźli i dokumenty, a moich nie.

Masz swiadka. To juz cos. Ale na przyszlosc, jak gdzies zostawiasz dokumenty to pros o potwierdzenie ich pozostawienia - na pismie.

Zgubiłam świadectwo, placówka już nie istnieje.

Witam :)
A jeżeli potrzebuję świadectwo, a szkoła którą ukończyłam jest juz dawno zamknięta. Co w takim wypadku zrobić. Bardzo proszę o pomoc :) Pozdrawiam.

Witam,

Mam podobny problem.W 2011r uczęszczałam do Policealnej Szkoły dla Dorosłych typu: COPERNICUS, PROFESJA itp. Niestety po pół rocznej nauce, klasa została rozwiązana ze względu na małą ilość osób. W czasie tym pobierałam rentę z ZUSu. Wiadomo, aby ją otrzymać potrzebowałam zaświadczenie, że uczęszczam do tej szkoły i czynnie biorę w niej udział. W roku 2014r. otrzymałam wezwanie, że ZUS nie ma zaświadczenia z tamtych lat i mam lukę w nauce, przez co wynika, że nielegalnie pobierałam rentę. Teraz muszę oddać mi należną kwotę. Udałam się do szkoły, aby potwierdzili, że byłam ich uczniem. Niestety oddział w Chorzowie został zamknięty i wszelkie dokumenty zostały przeniesione do oddziału w Katowicach. Udałam się, więc do Katowic, ale po przeszukaniu wszystkiego szkoła stwierdziła, że nie mają mi jak udowodnić, że byłam w tamtych latach uczniem tejże szkoły. Co mogę zrobić? Jak udowodnić lub otrzymać na nowo brakujące zaświadczenie?

Z góry dziękuję za wszelką pomoc

Powrót