Szkola

• Autor wątku Autor wątku pytajacy9091
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pytajacy9091

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam mam problem. Nie wiem czy w dobrym dziale piszę. Wiec tak jestem uczniem klasy 2 szkoly sredniej. W poprzednim roku nie bylo klasy 1 mojego kierunku. Groza mi oceny ndst na koniec roku dokladnie 2. Co mam zrobic jak ich nie poprawie? Chce dalej chodzic do szkoly ale jak nie bedzie np za rok drugiej klasy? Bo jest u nas tak w szkole ze w tamtym roku nie bylo chetnych i nie utworzyli kierunku. Nie mam pojecia co robic? Jak mnie wyrzuca? A moze egzamin poprawkowy?lub warunkowo przepuszcza? Pomocy moze ktos wie!

Przy dwóch ocenach ndst mozesz z obu przedmiotów pisać egzamin poprawkowy. Jeśli jednego nie zdasz, mozesz skorzystać z warunkowej promocji (przysługuje raz na cały okres nauki w szkole średniej). To zapewne wiesz.
Jak nie poprawisz obu - pytaj wychowawcę lub dyrekcję. My nie znamy mozliwości (kierunków nauczania)twojej szkoły ani szkół okolicznych.

mila napisał:
Jeśli jednego nie zdasz, mozesz skorzystać z warunkowej promocji (przysługuje raz na cały okres nauki w szkole średniej)

Możesz podać podstawę prawną tych rewelacji?

gryffinian napisał:
Cytat:
Nie mam pojecia co robic?
Wziąć się do nauki, a nie pisać scenariusze co robić jak nie zdasz.
To najlepsza rada.
KPO napisał:
Możesz podać podstawę prawną tych rewelacji?
Bardzo proszę.
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA EDUKACJI NARODOWEJ z dnia 30 kwietnia 2007 r.
w sprawie warunków i sposobu oceniania, klasyfikowania i promowania uczniów i słuchaczy oraz przeprowadzania sprawdzianów i egzaminów w szkołach publicznych
Par. 21
10. Uwzględniając możliwości edukacyjne ucznia szkoły podstawowej,
gimnazjum i szkoły ponadgimnazjalnej, rada pedagogiczna może jeden raz
w ciągu danego etapu edukacyjnego promować do klasy programowo wyższej
(semestru programowo wyższego) ucznia, który nie zdał egzaminu
poprawkowego z jednych obowiązkowych zajęć edukacyjnych, pod warunkiem
że te obowiązkowe zajęcia edukacyjne są, zgodnie ze szkolnym planem
nauczania, realizowane w klasie programowo wyższej (semestrze programowo
wyższym).

Ostatnia edycja:
No właśnie, czyli nic się zmieniło. Pytałem, bo napisałaś coś takiego

mila napisał:
Jeśli jednego nie zdasz, mozesz skorzystać z warunkowej promocji (przysługuje raz na cały okres nauki w szkole średniej).

Uczeń może co najwyżej prosić radę pedagogiczną o warunkową promocję. Twoja wcześniejsza wypowiedź sugerowała, że uczeń może skorzystać z tego przywileju według własnego uznania.

Powrót