Szkoła

• Autor wątku Autor wątku Dirthe
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dirthe

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
jestem nowy na tym forum i jeżeli w złym miejscu stworzyłem temat to z góry przepraszam ale mam dość poważny problem.
W mojej szkole musimy się składać na ksero, tzn. musimy płacić za to że nauczyciele nam drukują sprawdziany, kartkówki i różne inne rzeczy i przeznaczamy na to bardzo dużo pieniędzy. Ok. 5-10 zł miesięcznie zależy od miesiąca (ile dni wolnych itp), a gdy w klasie jest 25 osób no to łatwo policzyć że to jest 250 zł od klasy, a ich jest przecież więcej i są bardziej liczne. Teraz nas straszą i mówią że kto nie zapłaci za ksero nie otrzyma świadectwa ukończenia szkoły.
Moje pytanie jest takie, czy jest to zgodne z prawem i mam przymus płacenia na ksero? Dodam, że nigdy nie otrzymałem paragonu, że zapłaciłem za ksero.
Z góry dziękuje :)!

Na temat ksera się nie wypowiem w kwestii prawnej - aczkolwiek rozumiem, dlaczego szkoła pobiera pieniądze. One idą na toner (a nie jest tani) i papier (no ten jest akurat tani). Problemem jest, że organy prowadzące powinny zapewnić nauczycielom narzędzia dydaktyczne, ale organy prowadzące często nie dają pieniędzy nawet na remonty placówki i uczniowie wraz z nauczycielami zrzucają się na remont pracowni. Absurd? Ale to pretensje kierować do organów prowadzących. Swoją drogą najbardziej uderzył mnie przykład uzyskania pieniędzy z budżetu obywatelskiego przez jedną z łódzkich placówek na - uwaga - remont toalet! I to jest skandal.

A co do dokumentów - dyrekcja nie ma prawa przetrzymywać dokumentów, więc musi Ci je dać. Nie pamiętam, który to artykuł kpa, ale jest takowy zapis. Więc jak nie zapłacisz - to i tak dostaniesz :)

ok dziękuję, czyli nie mam obowiązku płacić ;)

Szkoła publiczna nie ma prawa żądać od uczniów ( ich rodziców) żadnych opłat.
Szkoły utrzymywane są z pieniędzy publicznych ( z naszych podatków). Obowiązek finansowania szkół publicznych spoczywa na gminie ( dzielnicy). Permanentny brak pieniędzy na utrzymanie szkół i przerzucanie tych kosztów na rodziców ( uczniów) jest niezgodny z prawem. Każda próba pozyskania pieniędzy od uczniów czy ich rodziców, na ksero, ochronę, świetlicę, komitet rodzicielski, sprzątanie, malowanie czy choćby ubezpieczenie ( itp) - to nic innego jak wyłudzenie. Szkoła ma prawo pozyskiwać fundusze np. z darowizn, co oznacza, że są to wpłaty dobrowolne, a skoro dobrowolne to nie obowiązkowe.
Aby szkoła mogła pozyskiwać fundusze z darowizn, musi być powołana Rada Szkoły. Fundusze (tylko dobrowolne) może też pozyskiwać Rada Rodziców.
Obie rady mogą być powołane w szkole równoczesnie. W Radzie Szkoły zasiadają w równej liczbie nauczyciele i Rodzice. W Radzie Rodziców zasiadają tylko Rodzice.

Obie Rady, pozyskane fundusze mogą przeznaczyć jedynie na statutową działalność szkoły. Każdy rok szkolny powinien zostać zakończony raportem finansowym danej Rady. Kazdy z rodziców ma prawo wglądu do faktur/ wydatków, jakie zostały dokonane z tego funduszu.

Ostatnia edycja:
Zawsze można sprawdziany dyktować, a nie dawać już wydrukowane czy skserowane kartki do uzupełnienia. Powodzenia :)

Powrót