Szkoła

• Autor wątku Autor wątku LukasXDDD
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

LukasXDDD

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. Jestem uczniem 3 klasy gimnazjum, jak każdy nastolatek sięgam po "używki" wiem że jest to nielegalne ale nie o tym...
Dodałem na profilu społecznościowym zdjęcie na którym widać mnie z butelka piwa i papierosem. Czy szkoła (gimnazjum) może zareagować na to zdjęcie? Czy ma prawo oskarżyc mnie o spożywanie alkoholu? Jak mogę się "obronić" Proszę o wyrozumiałość i szczere odpowiedzi.
Ps. Jeśli zamieszczam post w złym temacie, proszę o przeniesienie do innego ;)

Szkoła może. Sprawa może nawet trafić do sądu rodzinnego.

Morgan41 napisał:
Uwierz nie każdy

Wysłane z mojego LG-K580 przy użyciu Tapatalka
Może nie każdy ale jak już napisałem "nie o tym mowa"

Uzyskałeś odpowiedź. Jeśli komuś ze szkoły będzie się chciało to możesz mieć problemy. Obniżona ocena ze sprawowania to pół biedy, gorzej jak powiadomią Policję. Bo Policja ma obowiązek powiadomić sąd rodzinny o tym, że jesteś zdemoralizowany, a sąd podejmie wobec Ciebie środki wychowawcze. Wachlarz jest dość szeroki, od upomnienia, przez kuratora aż do umieszczenia w zakładzie poprawczym. Oczywiście za taką drobnostkę nie spotka Cię jakaś surowa kara, ale już sama konieczność chodzenia z rodzicami na komendę i do sądu jest dość dużym problemem ;)

Najpierw muszą mu udowodnić, że pił ten alkohol. Wybaczcie, ale samo trzymanie butelki nie oznacza jeszcze spożywania alkoholu. Natomiast palenie papierosów z tego co wiem nie jest przejawem demoralizacji.

walkerTD napisał:
Najpierw muszą mu udowodnić, że pił ten alkohol.
Nie do końca, stopień demoralizacji i czy do niej doszło ocenia sąd. Takie zdjęcie w zupełności wystarczy aby wszcząć postępowanie, bo takie zdjęcie jest co najmniej niepokojące.

walkerTD napisał:
Natomiast palenie papierosów z tego co wiem nie jest przejawem demoralizacji.
Palenie papierosów jest jak najbardziej przejawem demoralizacji.

Wiem o tym, jednak nie zalicza się do tego palenie papierosów, alkoholizm już tak. Podaj mi chociaż jeden przykład, gdzie palenie papierosów uznano za demoralizację.

Może i wiesz, ale nie znasz się na tym o czym w tej chwili mówisz.

Ustawa z dnia 26 października 1982 r. o postępowaniu w sprawach nieletnich.
Przepis prawny:
Art. 4 § 1 (...)używanie alkoholu lub innych
środków w celu wprowadzenia się w stan odurzenia
(...)

1. Gdzie tu widzisz ograniczenie do alkoholu ?

2. Wiesz w jaki sposób działa nikotyna ?

Powrót