Szkolenie indywidualne z deklaracją założenia działalności

• Autor wątku Autor wątku justynacz84
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

justynacz84

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
witam serdecznie,

Od niedzieli będę osobą bezrobotną. Chciałabym zgłosić chęć wzięcia udziału w szkoleniu indywidualnym z UP. Jednym z warunków otrzymania refundacji jest deklaracja pracodawcy o zatrudnieniu lub deklaracja bezrobotnego o założeniu działalności gospodarczej. Co mi grozi w przypadku zadeklarowania założenia działalności a faktycznie nie zrobienia tego z różnych przyczyn?

to zależy od pup, ale u mnie(Chorzów, Śląsk) jest taki myk że po zakończeniu szkolenia, zawiadamiasz pup że z przyczyn niezależnych od ciebie nie możesz otworzyć działalności np. utrata środków(bank odmówił kredytu, nagłe wypadek, itp)/miejsca założenia/choroby normalnie to przechodzi, ale to zależne od szkolenia.

lolitta97 napisał:
u mnie(Chorzów, Śląsk) jest taki myk że po zakończeniu szkolenia, zawiadamiasz pup że z przyczyn niezależnych od ciebie nie możesz otworzyć działalności np. utrata środków(bank odmówił kredytu, nagłe wypadek, itp)/miejsca założenia/choroby normalnie to przechodzi, ale to zależne od szkolenia.
Na tym forum nie udzielamy porad jak "kiwać" organy administracji samorządowej.

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

Jeszcze jedna kwestia mnie nurtuje - jeśli złożę deklarację założenia działalności ale w trakcie szkolenia/tuż po szkoleniu znajdę pracę to czy ciągle jestem zobowiązana do założenia DG?

Nie jest moim celem okantowanie UP, po prostu jest ciężko znaleźć pracodawcę, który zgodzi się zatrudnić kogoś za miesiąc/dwa/trzy/cztery/pięć (nie wiadomo kiedy będzie szkolenie) - większość potrzebuje pracownika na "już" albo "zaraz" - wczoraj i dziś odwiedziłam 3 pracodawców i 1 odmówił kategorycznie a 2 "może by zatrudniło ale od zaraz". I tak sobie myślę, czy mając już wiedzę po szkoleniu i dokument to potwierdzający w ręku nie byłoby mi łatwiej znaleźć pracodawcę ale boję się, że będzie mnie blokowała konieczność założenia DG.

Witam,

Czy ktoś mógłby odpowiedzieć na pytanie - co jesli zadeklaruję, że założę DG a w międzyczasie znajdę prace? Czy wciąż jestem zobligowana do założenia DG?

Wróciłam właśnie z UP i Pani nie umiała mi na to pytanie odpowiedzieć.

Powrót