Szkolenie z EFS i staż z EFS

• Autor wątku Autor wątku lwieserce20202
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lwieserce20202

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam wszystkich :)
Jestem tu nowy i jeśli piszę w niewłaściwym dziale to proszę o przeniesienie :)

Mam pytanie odnośnie szkolenia i stażu z EFS. Mianowicie na początku lipca skończyłem szkolenie z EFS w urzędzie pracy. Czy jest możliwość żebym teraz po tym szkoleniu odbył staż również z EFS? W urzędzie pracy mówią że jeśli szkolenie, staż itd. było finansowane z danego źródła (czyli w moim przypadku EFS) to kolejna ich "pomoc" nie może być finansowana z tego samego źródła :| Szukam jakiejś podstawy prawnej i nigdzie czegoś takiego nie widzę. Czy jest to jakoś uregulowane ustawowo, czy może "pośredniak" sam sobie mógł ustalić takie zasady?

Pozdrawiam

Wynika to z faktu, iż środki unijne (z których PUP finansuje szkolenia czy staże) mają na celu objąć wsparciem jak najszerszą grupę osób bezrobotnych, co oznacza, że z reguły uczestnictwo w danym projekcie unijnym jest jednorazowe.
Nie widzę możliwości, aby jeden bezrobotny w krótkim odstępie czasu skorzystał z dwóch form wsparcia, podczas gdy inni bezrobotni (których jest nie mało) nie mieli możliwości skorzystać nawet z jednej. PUP dobiera uczestników projektu w oparciu o zasady horyzontalne (na podst. dokumentu Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój 2014 - 2020 z dn. 17.12.2014 r. wydanego przez Ministerstwo Infrastruktury i Rozwoju): zasadę równości szans i zapobieganie dyskryminacji oraz zasadę równości szans płci.

Powrót