Szlifierz

• Autor wątku Autor wątku kaim126v
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kaim126v

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam Pracuję w Niemczech jako szlifierz odlewów żeliwa
mam 19 lat a pracuję na odlewni od roku czasu od szlifowania i przyciskania szlifierki mam krzywiznę palcy dłoni chciał bym zapytać czy jest możliwość otrzymania za to odszkodowanie? przynajmniej w Polsce pracujemy przez Polską firmę.

Powinienieś zacząć od tego, aby jacyś medycy stwierdzili u Ciebie te krzywizny jako pozostające w związku przyczynowym z wykonywaną przez Ciebie pracą.

tak też chcę zrobić mój kolego miał znajomego który dość sporo pieniędzy otrzymał za odszkodowanie nie wie ktoś jakie kwoty wchodzą w grę i po jakim czasie mógł bym je otrzymać ?

Przede wszystkim musiałbyś to schorzenie zgłosić u pracodawcy przedkładając mu przynjmmniej jakiś atest lekarski zawierający stwierdzenie tego schorzenia. A więc ta jak już napisałem wcześniej, powinieneś zacząć od konsultacji z lekarzem, którego poproś o wystawienie atestu, zaświadczenia. Pracodawca zobowiązany będzie do zgłoszenia Twojej sprawy w odpowiedniej organizacji branżowej, w której ubezpieczeni są jego pracownicy od wypadków przy pracy i schorzeń powstałych przy wykonywaniu pracy. Bardzo trudno powiedzieć już teraz, jakie odszkodowanie będzie Ci przysługiwało. Zależeć to będzie od stopnia stałego, nieodwracalnego uszczerbku na zdrowiu i związanej z tym utratą lub zmniejszeniem zdolności do zarobkowania.

Powrót