Sztab Antypiracki pomocy

• Autor wątku Autor wątku tapmadl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tapmadl

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam dostałem na koncie YouTube informacje od sztabu antypiurackiego coś takiego.wstawiłem jedną scene z filmu Zaćmienie a dokładniej pościg za Victorią.Właściwie wstawiłęm 3 sceny z tego filmu ale tylko o tym napisali.
Napisali tak :

W związku z zamieszczonym materiałem <http://www.youtube.com/watch?v=5YFoDbAE0sM>, Sztab Antypiracki informuje, że o opublikowanej przez Pana treści poinformowaliśmy właściwą kancelarię prawną oraz właściciela praw autorskich.

Sztab Antypiracki informuje, że rozpowszechnianie filmów, muzyki i oprogramowania, w tym gier komputerowych bez zgody uprawnionego (twórca, producent, artysta wykonawca) poprzez np. publiczne udostępnienie w Internecie lub poprzez przesłanie emailem lub w ramach sieci P2P lub w jakichkolwiek inny sposób publicznego udostępnienia muzyki, filmów czy oprogramowania podlega odpowiedzialności karnej przewidzianej w art. 116 (bezprawne rozpowszechnianie) i art. 117 (bezprawne utrwalanie lub zwielokrotnianie w celu rozpowszechnienia) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, tj. karze grzywny, ograniczenia wolności lub pozbawienia wolności do lat 2 a nawet 3 lat, jeśli sprawca działał w celu osiągnięcia korzyści majątkowej. Jeśli sprawca przestępstwa z art. 116 uczynił sobie z niego stałe źródło dochodu lub działalność przestępną, kara pozbawienia wolności wynosi od 6 miesięcy do 5 lat.

Podstawa prawna: art. 116 ust 1-3 oraz art. 117 ust 1-2 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych

W wypadku nabywania w celu osiągnięcia korzyści majątkowej bezprawnie rozpowszechnianych nośników z muzyką, filmami lub oprogramowaniem, w tym grami komputerowymi, sprawcy -- zgodnie z art. 118 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych -- grozi kara pozbawienia wolności od 3 miesięcy do 5 lat. Jeśli sprawca przestępstwa z art. 118 uczynił sobie z niego stałe źródło dochodu lub działalność przestępną (lub kieruje nią lub ją organizuje) kara pozbawienia wolności wynosi od roku do 5 lat.
Paserstwo nośników z bezprawnie rozpowszechnionymi kopiami utworów (muzyki, filmów, oprogramowania, w tym gier komputerowych) zagrożone jest karą grzywny, ograniczenia wolności lub pozbawienia wolności do lat dwóch.

Podstawa prawna: art. 118 ust. 1-3 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych

Paserstwo programów komputerowych -- zarówno umyślne, jak i nieumyślne -- może także podlegać odpowiedzialności karnej przewidzianej w Kodeksie karnym, tj. karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do 5 lat 2 lub -- w wypadku paserstwa nieumyślnego -- karze grzywny, ograniczenia wolności lub pozbawienia wolności do lat 2, jakkolwiek w wypadku znacznej wartości rzeczy paserstwo nieumyślne zagrożone jest karą pozbawienia wolności od 3 miesięcy do 5 lat.

Już usunąłem te filmy i napisałem że nie mam z tego żadnej korzyści materialnej i że usunąłem.Co teraz z tym ? Mogą mnie pozwać (jestem niepełnoletni) ? Czy moge spać spokojnie po usunięciu tego ? Czy mam to rozumieć jako wezwania? POMOCY!

Podstawa prawna: art. 291 i 292 w związku z art. 293 Kodeksu karnego
Opolscy policjanci zabezpieczyli w jednej z firm nielegalne oprogramowanie o wartości 65 000 zł. Więcej na Sztab Antypiracki - Aktualności. Bądź bezpieczny. Audytuj oprogramowanie, więcej informacji znajdziesz na stronie Czym jest audyt oprogramowania? | reo.org.pl i SAM.

Sztab Antypiracki nie wiem jaką ma formą (stowarzyszenia?) - ale on jako taki nie może Pana pozywać czy czegoś żądać. Jedynie informuje Pana i ew. posiadacza praw autorskich. To do niego ostatecznie będzie należała decyzja co zrobić dalej.

ale ehh za jedna scene z filmu ? to nie przesada:( jak bym tam wstawił jakiś instrumental jakieś piosenki lub cały film to tak a tak scene z tak popularnego filmu ? Cały świat wstawia właśnie takie scenki a ja mam iść za to siedzieć czy coś ?

Nie wiem po co ta roszczeniowa postawa. To ze inni kradną, nie znaczy, że jest to dozwolone. Jeśli nie posiada Pan do czegoś praw to udostępnianie tego jest ryzykowne.

No dobrze ale przecież tego tyle jest w internecie na YouTube i dlaczego właśnie ja taki list otrzymałem i czy będę mieć problemy z tego czy po usunięciu tego mogę spać spokojnie ? Bo siedzę cały zgrzany z nerwów czy mi ktoś nie zawita do drzwi,W sumie nie zawita bo nie jestem na terenie Polski.Jak Pan myśli mam się tu czego bać czy nie ? Nie sądze zresztą żeby właściciel praw dostał taki list bo takie sceny są zamieszczane z całego świata na YouTube.Ehh nie wiem co już mam robić.

Skąd mam wiedzieć dlaczego Pan taką wiadomość dostał? Proszę kierować powyższe pytania do adresata.
Adresat za pewne osiągnął jeden z podstawowych celów - tzn. uświadomił naruszyciela o naruszeniu i usunięciu danego materiału.

Witam,

owszem, cała rzesza ludzi wrzuca na YT materiały chronione prawem autorskim, co nie znaczy, że zawsze robią to zgodnie z prawem.
Śpieszę jednak uspokoić - jeśli istotnie materiał został usunięty zaraz po ostrzeżeniu, i jeśli istotnie było tego niewiele, to raczej nikt nie będzie zawracał sobie głowy wszczynaniem postępowania sądowego. A nawet gdyby - należałoby to uznać za czyn o znikomej szkodliwości społecznej (a więc nie przestępstwo). Na wszelki wypadek uprzedzam, że ponowne zamieszczenie tego typu materiału, tym razem z pełną świadomością, że jest to zabronione, z całą pewnością nie zostałoby uznane za czyn o znikomej szkodliwości.

Pozdrawiam

aha dziekuje Panu bardzo.A już nie zamierzam ogólnie odpuściłem sobie takie rzeczy skoro można mieć przez nie potem problemy :)

@tapmadl miałes jakies problemy przez too ?

Ostatnia edycja:
Cześć.

Ja z kolei otrzymałem podobną wiadomość, ale na forumowisku. Tam nic nie zamieszczałem ani nic po prostu nie ściągałem. Dlaczego dostałem?
Ano dlatego, że spytałem grzecznie skąd mógłbym ewentualnie pobrać jakieś patche do gier czy spolszczenia. Od razu sztab antypiracki do mnie z wiadomością, aby mnie uprzedzić.

No ale co mogę w sumie zrobić? Pobrałem kiedyś (dawno przed 26.01.2012) grę PC z torrentów, dopiero niedawno (ale też przed 26 stycznia 2012) założyłem wątek.

Może podam treść i link do tematu na forumowisku:

W związku z zamieszczonym materiałem http://www.forumowis...ost__p__2897235, Sztab Antypiracki informuje, że o opublikowanej przez Pana treści poinformowaliśmy właściwą kancelarię prawną oraz właściciela praw autorskich.
Przypominamy, że osoby trzecie ? również te z Pańskiego otoczenia (sąsiedzi, znajomi, współpracownicy), mogą poinformować policję o łamaniu przez Pana praw autorskich.
Sztab Antypiracki informuje, że osoba posiadająca, przechowująca lub wykorzystująca urządzenia lub ich komponenty, służące do usuwania lub obchodzenia technicznych zabezpieczeń przed odtwarzaniem, przegrywaniem lub zwielokrotnianiem utworów (muzyki, filmów lub oprogramowania, w tym gier komputerowych) podlega odpowiedzialności karnej przewidzianej w art. 1181 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, tj. karze grzywny, ograniczenia wolności lub pozbawienia wolności do roku.
Podstawa prawna: art. 1181 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Ponadto osoba, która usuwa lub obchodzi techniczne zabezpieczenia przed dostępem, zwielokrotnianiem lub rozpowszechnianiem utworu (w tym: muzyka, film, program komputerowy, gra komputerowa) w celu bezprawnego korzystania z utworu musi się liczyć z odpowiedzialnością cywilną przewidzianą w art. 79 ust. 1 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, tj. obowiązkiem zapłaty potrójnej wysokości stosownego wynagrodzenia (opłaty licencyjnej) ? jeśli naruszenie ma charakter zawiniony ? lub podwójnej wysokości, jeśli jest niezawinione a także wydania uzyskanych korzyści.
Podstawa prawna: art. 79 ust. 1 w zw. z art. 79 ust. 6 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.

Policjanci z Otwocka w jednej chwili wkroczyli do kilkudziesięciu mieszkań osób podejrzanych o piractwo. Zabezpieczono 40 komputerów stacjonarnych i laptopów. Właściciele są przesłuchiwani ? grożą im dwa lata więzienia. http://sztabantypira...nosci/pokaz/231
Bądź bezpieczny. Audytuj oprogramowanie, więcej informacji znajdziesz na stronie Czym jest audyt oprogramowania? | reo.org.pl i http://zrobtosamo.pl...ma/dostawcy.php
http://sztabantypira...nosci/pokaz/226
Bądź bezpieczny. Audytuj oprogramowanie, więcej informacji znajdziesz na stronie Czym jest audyt oprogramowania? | reo.org.pl i http://zrobtosamo.pl...ma/dostawcy.php

A forumowisko, mój temat to tutaj:

Proszę o odpowiedź i pomoc. :)
Pozdrawiam

Ale co ma do rzeczy 26 stycznia? No to poinformowali, właściwie podali informacje zgodne z prawdą. Prawdą jest też to, że żaden program komputerowy nie jest ani urządzeniem ani komponentem.

No dobra, załóżmy że ACTA nie ma z tym nic wspólnego.
1. Ale ten użytkownik tamtego forum ma prawo wysyłać mi takie wiadomości?
2. Teraz jak mnie o tym powiadomił, to skoro on nie wie czy ja ściągałem czy nie, tylko po prostu stwierdził po moim poście (że szukałem i pytałem o dodatki do gier), to może mi coś ktoś zrobić czy po prostu wystarczy nic nie ściągać/usunąć co ściągnąłem i "sajonara"?

On tylko mnie powiadomił o tym, czy ogólnie coś mi grozi?

Oni napisali do Ciebie ponieważ wspomniałeś, że poszukujesz oprócz spolszczenia pewnych rzeczy, a na zagadnienie użytkownika forum o zakupie oryginału odpowiedziałeś, że nie opłaca Ci się wydawać 25 zł. Przypuszczam, że oni szperają po słowach kluczowych, których w swoich postach miałeś kilka. Myślę, że po prostu z automatu dostałeś taką wiadomość, natomiast konsekwencji raczej bym się nie spodziewał. Tak czy siak, wspieraj oryginalne oprogramowanie.

Dzięki nowicjusz6 rada przydała się :)
A teraz zbieram na nowy komputer, lepszy - i nic ściągania a jedynie kupowanie samych nowszych gier będzie dobrym rozwiązaniem, po prostu nie będzie żadnego bania się konsekwencji.
Pozdrawiam:)

Powrót