Szukam długu

• Autor wątku Autor wątku Avila
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
a czy w tym piśmie z dnia 9.12.2013 r. nie ma drobnym drukiem że po uprawomocnieniu się postanowienia tytuł egzekucyjny Nakaz zapłaty/wyrok zaoczny/ wyrok zwrócić wierzycielowi?

Avila napisał:
Nie nic takiego tu nie ma
a czy jesteś w stanie wrzucić skan lub zdjęcie pisma od komornika (tylko usuń dane wrażliwe jak imię i nazwisko)? - bo się nie dogadamy na jakim tytule egzekucyjnym komornik prowadził egzekucje na rzecz SKOK-u.

jutro rano przyślę bo teraz nie mam możliwości

Bardzo dziękuję za pomoc, jutro się odezwę.

Nie mogę dołączyć zdjęć - nie wchodzą, lub coś źle robię.

Proszę o podpowiedź, lub adres e-mailowy, to prześlę bezpośrednio.

Ostatnia edycja:
a więc tak:
komornik egzekwował na podstawie tytułu egzekucyjnego którym był nakaz zapłaty z dnia 28.11.2012 r. wydany przez SR w Lublinie VI wydział Cywilny czyli tzw e-sąd.
jeżeli nie posiadasz konta możesz go utworzyć tu: https://www.e-sad.gov.pl - przyda się,
pytanie;
czy w ogóle odebrałaś ten nakaz zapłaty wraz z pozwem?
czy zmieniałaś adres zamieszkania w okresie wydawania tego nakazu?
kiedy podpisano umowę o ten kredyt?
na jaki okres spłat (na ile rat)?
kiedy został wypowiedziany ten kredyt?

Nie mam żadnego pozwu i nakazu zapłaty w dokumentach.
Komornik pismo z grudnia 2013 roku przesłał już na nowy adres zamieszkania, więc chyba było przekazana informacja o zmianie miejsca pobytu.
Kredyt był wzięty w 2012 roku, mam umowę w ręku, ale dziwne, że nie ma na niej żadnego podpisu - zwykły wydruk.
zawarta na okres od 10.02.2012 do 20.01.2017 (ilość spłat 59)
Wypowiedziany? (nie wiem)
Tak na prawdę to nie ja brałam kredyt, tylko mój znajomy - próbuję mu pomóc (dlatego mam wszystkie dokumenty jego teraz w ręku)

czy znajomy zmieniał adres zamieszkania podczas wydawania nakazu zapłaty - to jaka padnie odpowiedź zależy jak do tej sprawy dalej podejść,
nalegam aby znajomy założył sobie darmowe konto na e-sądzie jak uzyska dostęp można sobie później ściągnąć całe akta w formacie PDF - to też się przyda na dalszym etapie sprawy,

Od 2009 roku mieszkał w Gdańsku, umowa podpisana na adres korespondencyjny w Gdańsku i nie zmieniał adresu zamieszkania.

czyli odebrał nakaz zapłaty wraz z pozwem i nie złożył sprzeciwu,
czyli wychodzi na to że aktualny wierzyciel dla którego działa ptaszysko może przepisać nakaz zapłaty na swoją rzecz spełniając warunki zawarte w art. 788 kpc § 1. Jeżeli uprawnienie lub obowiązek po powstaniu tytułu egzekucyjnego lub w toku sprawy przed wydaniem tytułu przeszły na inną osobę, sąd nada klauzulę wykonalności na rzecz lub przeciwko tej osobie, gdy przejście to będzie wykazane dokumentem urzędowym lub prywatnym z podpisem urzędowo poświadczonym.

zarejestrowałam go w e-sądzie i mam nadzieje, że coś tam znajdę, bo twierdzi, że więcej dokumentów nie ma, po za tymi, które mam w ręku.
Czy na tej stronie będzie można zobaczyć ten pozew?
I co dalej?
Ptaszysko chce takich procentów, że aż śmieszne, można bezpośrednio do tego PROKURA wysyłać kasę?
A nie ma możliwości choć trochę zmniejszyć go - o te odsetki z lat, kiedy nie miał pracy?

Avila napisał:
Czy na tej stronie będzie można zobaczyć ten pozew?
tak, całe akta związane ze sprawą,
Avila napisał:
Ptaszysko chce takich procentów, że aż śmieszne, można bezpośrednio do tego PROKURA wysyłać kasę?
A nie ma możliwości choć trochę zmniejszyć go - o te odsetki z lat, kiedy nie miał pracy?
rozmawiać z wierzycielem zawsze można,

Bardzo dziękuję za pomoc i poświęcony mi czas.

Powrót