Szukam dziadka w Niemczech, jak postępować?

• Autor wątku Autor wątku cebula1979
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

cebula1979

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam, szukam dziadka który w 1991 roku wymeldował się z Polski i wyjechał do Niemiec.

Niestety nie wiem nawet do jakiego miasta - nie utrzymywałem kontaktu z nim ponieważ opuścił naszą babcię kilkadziesiąt lat temu. Teraz po śmierci babci chcemy uregulować sprawy spadkowe a on jest spadkobiercą...

Pisaliśmy pismo do PESEL tam podali tylko, że wymeldował się z pobytu stałego i wyjechał na stałe do Niemiec ale mamy jego pesel. Tyle. Dzwoniliśmy do ambasady polskiej w Niemczech ale tam powiedzieli, że trzeba znać chociaż miasto do którego przyjechał.

Bardzo proszę o pomoc gdzie się udać, jak podejść do sprawy.

Ale na stronie PCK piszą, że aby mogli zająć się sprawą potrzebny jest ostani adres zamieszkania, a ja go nie znam i zaginąć powinien w ciągu ostatnich kliku miesięcy.?

Można podać ostatni adres zamieszkania, który się zna w Niemczech, lub ewentualnie adres rodziny w Niemczech.
Moja mama w PCK podała adres rodziny mieszkającej w Niemczech gdzie być może mogą coś wiedzieć.
Są stowarzyszenia mniejszości niemieckiej - proszę z nimi się skontaktować, są bardzo chętni w pomocy.

Niestety, nie znam adresu niemieckiego ani nawet nie mam pojęcia do której części Niemiec pojechał. Ostatni znany adres jest w Polsce...

Powrót