Szukam informacji nt.Polskiego Liceum w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku krystian224
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

krystian224

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
witam,

To moj pierwszy post tak ze z gory za wszystkie bledy i itp przepraszam.

Mam pytanie wlasnie odnosnie Polskiego Liceum prawniczego do ktorego przymierzam sie zapisać, na codzien mieszkam w niemczech i dlatego bylo by one przez platforme e-larning i wlasnie to jest prywatne liceum tak ze kosztuje i dlatego pytam sie kogo bo moze ktos z was wie ? Czy jesli skończe te liceum i napisze mature to potem w Niemczech uznają mi polską mature oraz czy po maturze prawniczej mogl bym podją juz prace jako np.asystent w kancelari w DE czy tez musiałbym skończyć jakieś odpowiednie niemieckie wymagania czekam na waszą pomoc i odpowiedz

Jeśli chcesz pracować w kancelarii adwokackiej w Niemczech, ale nie masz ambicji, aby zostać adwokatem, to powinieneś rozpocząć naukę tzw. "Rechtsanwaltsgehilfe" (używa się skrótu: "RENO"), czyli wykwalifikowanego pracownika kancelarii adwokackiej lub notarialnej. Takie szkoły są w Niemczech niemal w każdym większym mieście. Warunkiem jest jednak tzw. "Mittlere Reife", czyli tzw. "mała matura." Problemem jest tylko, że chodząc do takiej szkoły trzeba także, jednocześnie, mieć miejsce nauki praktycznej w jakiejś kancelarii adwokackiej, która zatrudniałaby cię jako ucznia (uczeń zawodu=Lehrling; popularnie nazywani(e) są tacy też określeniem "Azubi", młodzieżowy skrót od "Auszubildender". Oczywiście, otrzymywałbyś w kancelarii wynagrodzenie ucznia, które, o ile wiem, wynosi aktualnie ok. 500,- Euro mies. i miałbyś z kancelarią umowę o naukę zawodu (Ausbildungsvertrag), która zarejstrowana byłaby w miejscowej Izbie Adwokackiej (Rechtsanwaltskammer). Z tym, że szkoła nie ma obowiązku zapewnić takiego miejsca pracy w kancelarii na czas nauki w szkole. i chociaż szkoła pomaga często w znalezieniu takiej kancelarii, to w zasadzie trzeba się o to postarać samemu. Adwokat obowiązany jest uczyć praktycznej pracy zatrudnionego u siebie ucznia. Po ukończeniu takiej szkoły pracuje się w kancelarii adwokackiej wykonując wszelkie prace biurowe; samodzielnie przygotowuje się i prowadzi np. postępowania upominawcze i nakazowe, sprawy egzekucyjne i inne tego rodzaju sprawy, których przeważnie adwokaci sami nie wykonują. Ponieważ znasz język polski, myślę, że nie miałbyś problemów ze znalezieniem kancelarii na czas szkoły, a także później po jej ukończeniu.

Ostatnia edycja:
A jesli np. Chodze do polskiego liceum prawniczego przez platforme e-larning to moge pracowac w jakiejs kancelri adwokackiej w niemczech??? czekam na odpowiedz bardzo wazna!

Powrót