Szukam pomocy w temacie zaciągniętej pożyczki

• Autor wątku Autor wątku aducha267
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aducha267

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam posiadam dwie pożyczki w providencie oraz jedną w optimie , przestałam je spłacać ponieważ straciłam prace , pożyczkę brałam na zaświadczenie z zusu , że posiadam rentę po zmarłym ojcu . Pożyczka była brana z około 3 i 2 lata temu z powodu nie spłacania przedstawiciele przestali do mnie przychodzić po raty . Potem dostałam pismo od obydwóch firm , że oni chcą już teraz tylko całą kwotę . Napisałam pismo , że chciałabym rozłożyć dług na raty z uzasadnieniem straconej pracy , lecz odmówiono mi . Niestety jestem młoda i nie znam się na tym wszystkim dlatego szukam pomocy , czy mogę przelewać im pieniądze powiedzmy 400 zł co mięsiąc i czy zaliczą mi to do spłaty długu ? Czy co robić w takiej sytuacji , jeżeli chcę to spłacić i mieć za sobą . :?:
Z góry dziękuje !

aducha267 napisał:
Pożyczka była brana z około 3 i 2 lata temu
pierwsze się przedawniło bądź niebawem się przedawni, drugie - jeśli w ciągu paru miesięcy pozew nie trafi do sądu to też się przedawni.
aducha267 napisał:
Czy co robić w takiej sytuacji , jeżeli chcę to spłacić i mieć za sobą . :?:
obawiam sie, że i tak bez sądu się nie obejdzie - będą się od ciebie domagać więcej niż się należy

Czyli sama mam założyć im sprawe ? Czy czekać ? Co najlepiej robić w takiej sytuacji pytam ponieważ na prawdę nie znam się na tym .

No nie wiem co mam robić teraz co mam czekać , aż oni podejmą jakieś kroki czy jak ?

albo płacisz, albo nie płacisz. wtedy albo zdążą przed przedawnieniem, albo nie. żadnej filozofii tu nie ma

A jeżeli nastąpi to ' przedawnienie ' to oznacza , że nic nie będą mogli mi zrobić ?

Przedawnienie nie powoduje, że dług znika. Zarzut przedawnienia podnosisz w sądzie.

Powrót