Szukam Porady - informacji Obywatelstwo niemieckie

• Autor wątku Autor wątku wioleta83
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wioleta83

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Szukam informacji na temat obywatelstwa niemieckiego prawa i obowiązki
Otrzymałam obywatelstwo niemieckie i tylko to mam .
Mieszkam w Polsce ale chcę wyjechać na stałe do Niemiec .
Zakonczyłam w Polsce firmę .
Jakie prawa otrzymuje na start aby rozpocząć nowe życie i miedzy czasie szukać pracy.

Nie otrzymujesz zadnych specjalnych praw "na start". Zeby w ogole ktos jakims urzedzie z toba rozmawial, musisz sie oficjalnie zameldowac w danej gminie, co oznacza, ze NAJPIERW na wlasna reke musisz sobie znalezc mieszkanie (chociazby tymczasowe), zeby sie zameldowac. Jak nie masz srodkow do zycia, to PO ZAMELDOWANIU mozesz zlozyc wniosek o tzw. socjal, ale bedziesz musiala podac wszystkie posiadanie srodki finansowe, rowniez te w Polsce, oraz czy masz mieszkanie wlasnosciowe w Polsce. Socjal przysluguje tylko osobom, ktore nie maja wlasnych srodkow do zycia.
Wbrew obiegowym opiniom obecnie w Niemczech prawie nigdzie nie ma tzw. mieszkan komunalnych. Tzn. jesli nie masz zarobkow/masz niskie zarobki, w urzedzie dadza ci kwitek uprawniajacy cie do szukania mieszkania dotowanego z budzetu, ale to mieszkanie bedziesz musiala znalezc na wlasna reke, nikt go za ciebie nie bedzie dla ciebie szukal. Jak znajdziesz mieszkanie (obowiazuja limity na metraz i cene czynszu), to mozesz sie starac o doplate do czynszu, dopoki nie bedziesz zarabiac wystarczajaco, zeby je sama oplacac.
Zeby nie bylo rozczarowan: nikt nie bedzie prowadzil ciebie za reke, wszystko bedziesz musiala wnioskowac sama i o wszystko sie starac tez sama

Dzięki za odpowiedz
Mamy problem z poszukaniem mieszkania bo nie chcą ,albo już wynajęte .
W Polsce nie posiadam żadnych własnośći , prowadziłam firmę przez 12 lat .i wynajmowałam mieszkanie
Wiem ze mnie nikt za rączkę nie weznie ale postanowiłam wyjechac z rodziną do Niemiec ale całą czyli ja , mąż i syn
A niektórzy nie zgadzają sie na dziecko Znieczulica ludzka jest niesamowita.
Ogólnie nie chodzi nam o socjal bo chcemy iść do Pracy
to jest nieuniknione .
Finansowo jesteśmy przygotowani tylko potrzebujemy punkt zaczepienia własnie do meldunku.

Bez meldunku nic nie zalatwicie, a z mieszkaniem jest jak w Polsce: jak ktos nie ma pracy ani dochodow, to wynajmujacy nie wynajmie mu mieszkania, szczegolnie w okolicach, gdzie jest wiecej szukajacych niz ofert.
rozwiazaniem moze byc wynajecie na powiedzmy 2-3 miesiacy tzw. mieszkania wakacyjnego (Ferienwohnung), zeby tam sie zameldowac i wtedy na miejscu szukac normalnego mieszkania dalej, niestety zaden urzad za was tego nie zalatwi

Albo najpierw jedno wyjeżdża do pracy i melduje się w tzw. mieszkaniu firmowym, po czym natychmiast szuka mieszkania dla was wszystkich. Ten proces może potrwać ok. 4 miesięcy, ale jest najbardziej prawdopodobne, ze się powiedzie.

Powrót