Szukanie pracy w trakcie stażu

• Autor wątku Autor wątku Zuch
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

Zuch

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam

Jestem tu nowy, chciałbym zapytać się o pewną rzecz - w marcu być może podejmę staż z urzędu pracy w urzędzie gminy, jednak dostałem także propozycję ubiegania się o pracę od dużej firmy (początkowo miał być też staż, ale zapytano mnie czy jestem zainteresowany pracą pełnoetatową - zgodziłem się). Jednak gdybym podjął staż w urzędzie to czy będę mógł w jakiś sposób wziąć dni wolne od tego stażu na sprawy związane ze staraniami dostania się do tej firmy w której mi proponują pracę pełnoetatową (no bo np. będę musiał się stawić na rozmowę kwalifikacyjną oraz na inne czynności związane z procesem rekrutacji, na których będę musiał być fizycznie obecny). Oczywiście interesuje mnie praca pełnoetatowa w dużej firmie, jednak przecież może nie udać mi się tam dostać, wtedy bym pozostał przy tym stażu.

Z góry dziękuję za odpowiedź :D

Ostatnia edycja:
Wszystko zależy od tego kiedy zostanie przeprowadzony proces rekrutacji w firmie.
Na stażu przysługują 2 dni wolne po każdych 30 dniach odbytego stażu - termin skorzystania z dni wolnych musi zostać uzgodniony z organizatorem stażu.
Jeśli rekrutacja nastąpi w okresie pierwszych 30 dni stażu, to z dni wolnych nie będziesz mógł jeszcze skorzystać, bo nie będą Ci one przysługiwać.
Ewentualnie za zgodą pracodawcy i PUP możesz przyjść w danym dniu na staż, będzie to wtedy nieobecność usprawiedliwiona niepłatna, ale musisz otrzymać zgodę (najlepiej pisemną) przynajmniej na dzień wcześniej. Żaden natomiast przepis prawa nie obliguje organizatora stażu do udzielenia "bezpłatnego dnia wolnego".

Powrót