Szukanie przez IP

• Autor wątku Autor wątku Ania199110
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Syphar napisał:
Adwokat z naruszeniem dobrego imienia ma rację, ale kogoś o to pozwać musisz, to sprawa cywilna.

Natomiast ten, co mówi, że nic z tego nie będzie, także ma rację, ale popartą praktyką - bo owszem, można pozwać, ale w praktyce, to nawet nie ustalisz kto te SMS wysyła.

Dlaczego?
mimo że w tych sms są wyzwiska które niby ja pisze?

Ripper napisał:
Bo to byłoby trudno zrobić nawet policji, a co dopiero prywatnemu detektywowi, który ma bardzo ograniczone uprawnienia.

znalezienie kogoś przez IP nie jest chyba ciężkie np dla policji...

Ale zrozum Policja to robi w ramach czynności procesowych związanych z jakimś zgłoszonym przestępstwem,a czynności nadzoruje i kieruje nimi Prokurator.Jak zgłosisz przestępstwo i podejmą czynności to będą robić,a nie tak sobie na Twoje widzimisię do sprawy cywilnej.Do cywilnej to są Biura Detektywistyczne,też mają wtyki tam i ówdzie jak zapłacisz duzą sałatę to też jakieś info zdobędą,tym bardziej,że to raczej prowadzą ludzie "poresortowi".

Ania199110 napisał:
Po pierwsze: może być łatwe, a może być niemożliwe.
Po drugie: skąd wezmą ten adres IP?
Po trzecie: na razie nic nie wskazuje na to, by policja miała podstawy do podjęcia czynności w tej sprawie.

Gorzej, jak w mieszkaniu, gdzie to IP jest przydzielone mieszka więcej niż jedna osoba, a żadna się nie przyzna. Komu mają zarzuty stawiać, routerowi? :D

Po drugie: skąd wezmą ten adres IP?

no jest nr bramki...
czyli ktoś od tak może sobie wyzywać tą dziewczynę , podpisując się moim imieniem
i ja nic z tym nie mogę zrobić, gdzie w tym momencie ja również jestem poszkodowana bo narusza się moje dobre imię...

Ostatnia edycja:
Możesz tą osobę pozwać cywilnie o naruszenie dobrego imienia, to już pisaliśmy. Z tym, że jej tożsamość musisz ustalić sama.

Syphar napisał:
Możesz tą osobę pozwać cywilnie o naruszenie dobrego imienia, to już pisaliśmy. Z tym, że jej tożsamość musisz ustalić sama.

Rozumiem... czyli nawet jak napisze pismo wyżej z adwokatem by oni się tym zajęli to to nic nie da?....;/
byłam dziś u adwokata i powiedział ze tak napiszemy to oni wtedy bedą szukac tej osoby

Ostatnia edycja:
Ciekawe jaką podstawę prawną ten adwokat wymyśli, ale wybitny jakiś musi być. No ok, jak chce to niech próbuje.

Panowie,

pytanie które nasuwa się samo: która bramka sms pozwala na takie "coś"?.

Jeśli jest prowadzona przez jakąś polską firmę to pół biedy. Jeśli bramka sms jest zagraniczna to widzę marne szanse na wyrwanie od admina IP które logowało się do tej bramki.

Jak ktoś jest kumaty to zakręci tak, że IP będzie "fałszywe".
Dlaczego? Nie będę ujawniać szczegółów.

Generalnie jednak zawsze warto próbować coś robić.

Ania199110 napisał:
Orientujecie się jak to jest z tymi bramkami sms?

Wklej jednego sms'a (pełnego); bez daty i godziny.

Ostatnia edycja:
@arturoooo ale na jakiej podstawie w ogóle można domagać się wyjawienia IP? Tu nie ma ani wykroczenia, ani przestępstwa.

Syphar napisał:
@arturoooo ale na jakiej podstawie w ogóle można domagać się wyjawienia IP? Tu nie ma ani wykroczenia, ani przestępstwa.

no mi się wydaje że można tu się powoływać na to że w treściach są wyzwiska tresc tych sms naprawdę nie jest fajna ...

Syphar napisał:

czyli dopiero jak koleznka zgłosiłaby te wszytskie wyzwiska itp mogli by się zająć?
ja nic nie moge sama? mimo ze wiele razy jest napisane Ania powiedziała że jesteś taka ........
Ania mówiła o Tobie itp

Nie pisz posta pod postem, przez 20 minut jest dostępna opcja -
edit.gif
Regulamin §8

Ostatnia edycja:
Nie każde wyzwisko jest przestępstwem. W praktyce, jeśli treśc jest taka jak opisujesz, to nie ma tu ani przestępstwa ani wykroczenia, to jest sprawa cywilna.

Syphar napisał:
Nie każde wyzwisko jest przestępstwem. W praktyce, jeśli treśc jest taka jak opisujesz, to nie ma tu ani przestępstwa ani wykroczenia, to jest sprawa cywilna.

rozumiem.... 1a jaka np treść powinna być żeby tym się zaintersowali?
najgorsze wyziwska to mało?
i w tym momencie niby ja pisze te wyzwiska dlatego zgłaszam sprawę, że koleżnką jest tymi sms zasypywana i żeby się tym zaintersowali
2 czy tak naprawdę mogą ją tam wyzywac jak chcą, i jeżeli ona tego nie zgłosi osobiście, to ja nic nie mogę?
większości sms- jest jakieś wyzwisko

Ostatnia edycja:
Nie jesteś osobą pokrzywdzoną w tej sprawie, to może nosić znamiona uporczywego nękania, ale ofiarą jest ona.

Ty jesteś tylko osobą, której dobre imię jest naruszane i jako takiej należy Ci się od tego, kto to robi odszkodowanie - możesz tą osobę pozwać i zapewne zostanie Ci ono zasądzone.

Syphar napisał:
Nie jesteś osobą pokrzywdzoną w tej sprawie, to może nosić znamiona uporczywego nękania, ale ofiarą jest ona.
Czyli jeżeli ona nie zgłosi tego na policję itp to ja nic nie mogę?

Ty jesteś tylko osobą, której dobre imię jest naruszane i jako takiej należy Ci się od tego, kto to robi odszkodowanie - możesz tą osobę pozwać i zapewne zostanie Ci ono zasądzone.
ale kogo ma pozwać?... jak ja chce sie dowiedzieć właśnie kto to pisze dlatego chce pisać pismo by znależli tą osobę która pisze sms do kolezanki

Policja nie zajmuje się sprawami dotyczącymi powództw cywilnych. Kropka. Znaleźć musisz sama. Chyba, że koleżanka to zgłosi, znajdą w jej sprawie i Ty sobie wtedy możesz pozywać.

Policja nie zajmuje się sprawami dotyczącymi powództw cywilnych.
Rozmiem, dziękuje bardzo za wyczerpujące odpowiedzi...
a jeszcze jedno czyli nawet jak napisałabym pismo i to wszystko opisała, i wysłała nie wiem np do sądu to to nic nie da?
i nie rozumiem tego że adwokat z którym dziś rozmawiałam powiedział że ustalimy kto to ...

Ostatnia edycja:
Powrót