Szybka informacja z urzędu pracy

• Autor wątku Autor wątku Merfinek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Merfinek

Użytkownik
Odpowiedzi
357
Mam pytanie czy urząd pracy musi mi udzielić i jest w stanie szybkiej informacji przez telefon że w firmie x, jakieś osoby odbywały, bądź odbywają staż ?

Merfinek napisał:
czy urząd pracy musi mi udzielić i jest w stanie szybkiej informacji przez telefon że w firmie x, jakieś osoby odbywały, bądź odbywają staż ?
Z imienia i nazwiska czy tylko liczba osób? I co rozumiesz pisząc o szybkiej informacji... np. na telefon, tak?

Przepraszam, że pytam, ale w jakim celu są Ci te informacje potrzebne?

Ostatnia edycja:
Nie z imienia i nazwiska ale czy jakieś osoby bądź osoba odbywała bądź odbywa tam staż.
Mianowicie zamierzam starać się o stażystę i wiem że pewna firma nie wywiązywała się z umów w stosunku do urzędu pracy, jest to firma remontowa słyszałem że jest tam stażysta bo remontował znajomemu mieszkanie mieszkanie.
Nie powinien więc mieć stażysty.Staram się więc dowiedzieć czy mój urząd pracy nie jest za bardzo wyrozumiały dla niektórych a wymagający dla innychTak na telefon, bo tak najszybciej chyba mają jakiś spis miejsc gdzie są stażyści i mogą to szybko sprawdzić na miejscu.

Ostatnia edycja:
Na telefon takiej informacji nie otrzymasz. Złóż wniosek o udostępnienie informacji publicznej. Wzór znajdziesz w internecie.
Merfinek napisał:
Mianowicie zamierzam starać się o stażystę
Jednego jednak nie rozumiem: jaki wpływ na to, że chcesz ubiegać się o miejsce stażu ma uzyskanie wiedzy na temat aktualnych lub byłych staży w innej firmie? Po prostu składaj wniosek do PUP... nie oglądając się na innych.
Jeśli PUP posiada środki finansowe, a Ty spełniasz warunki jakie musi spełnić organizator stażu (zgodnie z ustawą o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy oraz Rozporządzenia MPiPS z dnia 20.08.2009 r. w sprawie szczegółowych warunków odbywania stażu przez bezrobotnych) i ponad to zadeklarujesz przyjąć po stażu stażystę do pracy zgodnie z wymogiem danego PUP, to staż dostaniesz niezależnie od tego czy firma X miała stażystów czy nie.

Ostatnia edycja:
Wniosek o udostępnienie informacji publicznej świetnie wiem ale wydawało mi się że PUP powinien mi udzielić takiej informacji od ręki, tak też chyba stanowi też ustawa o dostępie do informacji publicznej, jeżeli dysponuje takimi informacjami a chyba ma to w jakiś wykazach pod ręką to natychmiast, więc dlaczego mam składać aż wniosek ?
To według mnie nie są informacje żadne szczególne.
Wniosek złożę ale dlaczego ktoś ma spełniać niższe wymogi ode mnie np. w zakresie zatrudnienia po stażu on np. miesiąc a ja cztery ?
A co jeżeli pup podałby mi nieprawdę jak się bronić ?

Ostatnia edycja:
PUP zgodnie z art. 59b ust. 1 ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy ma obowiązek zamieścić wykazy pracodawców i osób, z którymi zawarto umowę w sprawie stażu, w których podaje: nazwę pracodawcy albo imię i nazwisko osoby, z którą zawarto umowę oraz liczbę utworzonych miejsc stażu. Wykazy te są podawane przez PUP do wiadomości publicznej poprzez wywieszenie ich na tablicy ogłoszeń w siedzibie urzędu na okres 30 dni.
Jeśli minęło 30 dni, to udostępnienie takiej informacji następuje na wniosek strony zainteresowanej taką informacją. Udostępnianie informacji publicznej na wniosek powinno nastąpić bez zbędnej zwłoki, nie później jednak niż w terminie 14 dni od dnia złożenia wniosku.
Merfinek napisał:
Wniosek złożę ale dlaczego ktoś ma spełniać niższe wymogi ode mnie np. w zakresie zatrudnienia po stażu on np. miesiąc a ja cztery ?
Przy opiniowaniu wniosków oceniana/punktowana jest całość wniosku (warunki stażu jakie proponuje organizator), a nie tylko na kwestia zatrudnienia po stażu. Ocena zasadności organizacji stażu należy do starosty/PUP. To uprawnienie nadał mu ustawodawca.
Merfinek napisał:
A co jeżeli pup podałby mi nieprawdę jak się bronić ?
No wiesz...czemu uważasz, że zostaniesz oszukany? Żyjemy jednak w państwie prawa... urzędnicy mają obowiązek działać zgodnie z obowiązującym prawem w RP, a ono nie dopuszcza podawania fałszywych informacji.

Ostatnia edycja:
Nie zakładam ale jeżeli jednak bo przecież różne bywają sytułacje to co wtedy ?
Nie zauważyłem w moim urzędzie pracy nigdzie takiej informacji ale może jestem nieuważny, choć wątpię.

Merfinek napisał:
Nie zakładam ale jeżeli jednak bo przecież różne bywają sytułacje to co wtedy ?
Powtarzam, urząd w tym kraju nikogo świadomie w błąd nie może wprowadzić.
Cały czas natomiast mnie zastanawia po co jest Ci niezbędna informacja o miejscach stażu w innej firmie?
Składając wniosek o udostępnienie informacji publicznej, otrzymasz co najwyżej informację zwrotną o stażu w "X". Nikt natomiast nie udostępni Ci pełnej dokumentacji akt sprawy, w tym treści wniosku "X" w zakresie deklaracji zatrudnienia po stażu, czy powodów niewywiązania się ze złożonej deklaracji zatrudnienia, które mogły być zasadne... Po co w ogóle drążysz ten temat? Co to ma wspólnego z oferowanym przez Twoją firmę miejscem stażu?
Merfinek napisał:
Nie zauważyłem w moim urzędzie pracy nigdzie takiej informacji ale może jestem nieuważny, choć wątpię.
Ale jaką informację masz na myśli?

Ostatnia edycja:
Tak na wszelki wypadek chciałem się dowiedzieć co robić gdyby pup źle i niesprawiedliwie mnie traktował a innych pobłażliwie.
Nie zauważyłem informacji odnośnie zawartych umów ze stażystami itd. które mają wisieć w urzędzie 30 dni od dnia zawarcia tych umów.

Merfinek napisał:
Tak na wszelki wypadek chciałem się dowiedzieć co robić gdyby pup źle i niesprawiedliwie mnie traktował a innych pobłażliwie.
PUP w przypadku dużej liczby złożonych przez pracodawców wniosków od pracodawców nie ma obowiązku traktować Twojego wniosku priorytetowo z uwagi na dłuższą niż wymagana deklarację zatrudnienia. Jak już wyżej napisałam przy ocenie wniosku brane są pod uwagę także inne dane... Zatrudnienie jest istotne, ale nie chodzi tylko o okres zatrudnienia, ale także rodzaj umowy czy branżę... nie bez znaczenia jest też wiek stażysty. Natomiast od deklaracji złożonej we wniosku na potrzeby otrzymania miejsca stażu do faktycznego zatrudnienia... jednak trochę daleko.
Merfinek napisał:
Nie zauważyłem informacji odnośnie zawartych umów ze stażystami itd. które mają wisieć w urzędzie 30 dni od dnia zawarcia tych umów.
Być może w ciągu ostatnich 30 dni nie zawarto żadnej umowy w sprawie stażu? W tej sprawie najlepiej skontaktować się z PUP (bezpośrednio z działem odpowiedzialnym za organizację staży) i zapytać gdzie możesz szukać takich informacji. Na pytanie gdzie szukać wykazów powinieneś uzyskać odpowiedź "od ręki"... także telefonicznie.

Ostatnia edycja:
A co ma wiek stażysty do rozpatrzenia wniosku, jaki musi on być ?
Czy chodzi o to abty stażysta był w jednej z wrażliwych grup czyli 50 plus, do 25 czy 30 lat a może też grupa długotrwale bezrobotny ma fory o co chodzi ?
Po drugi chciałem, spytać czy mogę w drodze udostępnienia informacji publicznej wystąpić o informacje ile trwał staż u danego pracodawcy ?
Czyli ile miejsc pracy staży u danego pracodawcy było i le czasu trwał każdy z tych staży ?

Ostatnia edycja:
Merfinek napisał:
A co ma wiek stażysty do rozpatrzenia wniosku, jaki musi on być ? Czy chodzi o to abty stażysta był w jednej z wrażliwych grup czyli 50 plus, do 25 czy 30 lat a może też grupa długotrwale bezrobotny ma fory o co chodzi ?
Jeśli po stażu dopuszcza się powierzenie pracy w ramach umowy zlecenie, to dla organizatora stażu (pracodawcy) korzystniejsze jest przyjęcie na staż studenta do 26 roku życia niż np. 30,40 czy 50-latka, bo nie musi opłacać wtedy ubezpieczenia. Dlatego też istotne jest w ramach jakiej umowy organizator stażu deklaruje dalszą współpracę... bo jeśli przewiduje umowę zlecenie, to z uwagi na korzystniejsze warunki istnieje duże prawdopodobieństwo, że przyjmie na staż 20-latka, a nie 40 latka. I dlatego wiek ewentualnego stażysty ma znaczenie.
Merfinek napisał:
czy mogę w drodze udostępnienia informacji publicznej wystąpić o informacje ile trwał staż u danego pracodawcy ?
Możesz.

Ostatnia edycja:
Mam jeszcze jedno, ważne dla mnie pytanie ile czasu mija od pozytywnego rozpatrzenia wniosku o staż a rozpoczęciem stażu przez stażystę.
Czyli co jest potem pracodawca jest wzywany do podpisania umowy ile czasu mija od pozytywnego rozpatzrenia wniosku do takiego podpisania ?
I ile czasu mija od podpisania umowy do rozpoczęcia odbywania stażu przez stażystę ?

Ostatnia edycja:
Wszystko zależy od tego jak szybko dokonasz wyboru kandydata na staż i wykonaniu przez niego badań lekarskich stwierdzających zdolność do podjęcia stażu na danym stanowisku pracy. Po dokonaniu wyboru wszystko już zależy od harmonogramu uruchamiania miejsc stażu obowiązującego w danym PUP.
Trudno nie znając go teraz zgadywać czy będzie to np. tydzień czy trzy. W tej kwestii musisz zapytać swój PUP.

A co by się stało gdybym zadeklarował że zatrudnię na 4 miesiące a zatrudnił stażystę na 2 miesiące albo miesiąc ?
Jakie sankcje ze strony urzędu pracy ?

Jeżeli jakieś sankcje są, to proszę podać mi podstawę prawną czyli które to artykuły z ustawy o promocji zatrudnienia.

Ewentualne sankcje zawiera umowa pomiędzy stronami, czyli pracodawcą a PUP.
Ww. ustawa nie reguluje kwestii zarrudnienia po stażu.

Mam pytanie na temat środków z funduszu pracy.
Czy został uwolniony z zamrożenia i środków będzie więcej.

Powrót