M
Merfinek
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 357
Mam pytanie czy urząd pracy musi mi udzielić i jest w stanie szybkiej informacji przez telefon że w firmie x, jakieś osoby odbywały, bądź odbywają staż ?
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Z imienia i nazwiska czy tylko liczba osób? I co rozumiesz pisząc o szybkiej informacji... np. na telefon, tak?Merfinek napisał:czy urząd pracy musi mi udzielić i jest w stanie szybkiej informacji przez telefon że w firmie x, jakieś osoby odbywały, bądź odbywają staż ?
Jednego jednak nie rozumiem: jaki wpływ na to, że chcesz ubiegać się o miejsce stażu ma uzyskanie wiedzy na temat aktualnych lub byłych staży w innej firmie? Po prostu składaj wniosek do PUP... nie oglądając się na innych.Merfinek napisał:Mianowicie zamierzam starać się o stażystę
Przy opiniowaniu wniosków oceniana/punktowana jest całość wniosku (warunki stażu jakie proponuje organizator), a nie tylko na kwestia zatrudnienia po stażu. Ocena zasadności organizacji stażu należy do starosty/PUP. To uprawnienie nadał mu ustawodawca.Merfinek napisał:Wniosek złożę ale dlaczego ktoś ma spełniać niższe wymogi ode mnie np. w zakresie zatrudnienia po stażu on np. miesiąc a ja cztery ?
No wiesz...czemu uważasz, że zostaniesz oszukany? Żyjemy jednak w państwie prawa... urzędnicy mają obowiązek działać zgodnie z obowiązującym prawem w RP, a ono nie dopuszcza podawania fałszywych informacji.Merfinek napisał:A co jeżeli pup podałby mi nieprawdę jak się bronić ?
Powtarzam, urząd w tym kraju nikogo świadomie w błąd nie może wprowadzić.Merfinek napisał:Nie zakładam ale jeżeli jednak bo przecież różne bywają sytułacje to co wtedy ?
Ale jaką informację masz na myśli?Merfinek napisał:Nie zauważyłem w moim urzędzie pracy nigdzie takiej informacji ale może jestem nieuważny, choć wątpię.
PUP w przypadku dużej liczby złożonych przez pracodawców wniosków od pracodawców nie ma obowiązku traktować Twojego wniosku priorytetowo z uwagi na dłuższą niż wymagana deklarację zatrudnienia. Jak już wyżej napisałam przy ocenie wniosku brane są pod uwagę także inne dane... Zatrudnienie jest istotne, ale nie chodzi tylko o okres zatrudnienia, ale także rodzaj umowy czy branżę... nie bez znaczenia jest też wiek stażysty. Natomiast od deklaracji złożonej we wniosku na potrzeby otrzymania miejsca stażu do faktycznego zatrudnienia... jednak trochę daleko.Merfinek napisał:Tak na wszelki wypadek chciałem się dowiedzieć co robić gdyby pup źle i niesprawiedliwie mnie traktował a innych pobłażliwie.
Być może w ciągu ostatnich 30 dni nie zawarto żadnej umowy w sprawie stażu? W tej sprawie najlepiej skontaktować się z PUP (bezpośrednio z działem odpowiedzialnym za organizację staży) i zapytać gdzie możesz szukać takich informacji. Na pytanie gdzie szukać wykazów powinieneś uzyskać odpowiedź "od ręki"... także telefonicznie.Merfinek napisał:Nie zauważyłem informacji odnośnie zawartych umów ze stażystami itd. które mają wisieć w urzędzie 30 dni od dnia zawarcia tych umów.
Jeśli po stażu dopuszcza się powierzenie pracy w ramach umowy zlecenie, to dla organizatora stażu (pracodawcy) korzystniejsze jest przyjęcie na staż studenta do 26 roku życia niż np. 30,40 czy 50-latka, bo nie musi opłacać wtedy ubezpieczenia. Dlatego też istotne jest w ramach jakiej umowy organizator stażu deklaruje dalszą współpracę... bo jeśli przewiduje umowę zlecenie, to z uwagi na korzystniejsze warunki istnieje duże prawdopodobieństwo, że przyjmie na staż 20-latka, a nie 40 latka. I dlatego wiek ewentualnego stażysty ma znaczenie.Merfinek napisał:A co ma wiek stażysty do rozpatrzenia wniosku, jaki musi on być ? Czy chodzi o to abty stażysta był w jednej z wrażliwych grup czyli 50 plus, do 25 czy 30 lat a może też grupa długotrwale bezrobotny ma fory o co chodzi ?
Możesz.Merfinek napisał:czy mogę w drodze udostępnienia informacji publicznej wystąpić o informacje ile trwał staż u danego pracodawcy ?