Szybkie pytanie - domena i sklep internetowy

• Autor wątku Autor wątku a93
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

a93

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam,
szybkie pytanie :) Istnieje zagraniczna firma która posiada domenę xyz.com oraz produkuje np. biurka. Czy jeśli w Polsce nie ma oficjalnego dealera tej firmy a tylko sklepy sprzedające jej towary to czy mogę zarejestrować domenę z nazwą tej firmy tj. "xyz.pl" i otworzyć pod nią sklep internetowy z jej produktami?
Pozdrawiam,
a93
Ps. myślałam o zostaniu dealerem ale niestety jeszcze nie dysponuje wymaganym kapitałem :)

Dużo zależy czy np. Jest to zarejestrowany znak towarowy - jeśli tak - możesz kiedyś domenę stracić. Ryzykowne, najlepiej sprawdzić kwestię dokładnie przed rozkręceniem biznesu. :)

Witam,
dziękuję za szybką odpowiedź:) Nazwa firmy XYZ jest zarejestrowanym znakiem towarowym, dlatego zadam drugie pytanie. Czy wystarczyłoby na stronie umieścić notę która mówi: "Sklep xyz.pl nie jest oficjalnym sklepem marki XYZ.
Sklep xyz.pl nie posiada żadnych praw do loga oraz nazwy firmy XYZ które są zarejestrowanymi znakami towarowymi i są prawnie chronione.
Firmą do której należą wspomniane znaki towarowe jest XYZ, Inc.
Logo zostało zastosowane na stronie aby odwiedzający mieli pewność, iż trafili na stronę sprzedającą oryginalne PRZEDMIOTY marki XYZ.
". Czy może jednak nie ważne co napiszę to i tak ktoś się może kiedyś przyczepić? I jeszcze jedno pytanie (przepraszam, że się rozpisuję) co w przypadku gdybym jednak została dealerem? czy mogę wtedy swobodnie używać nazwy firmy XYZ jeśli nie ma w Polsce innych dealerów?

Jeśli to znak, szczegolni słowny - zastrzeżony - nie warto tego robić, na żądanie właściciela znaku możesz domene stracić. Oczywiście zależy jaki jest zasięg regionalny danej ochrony :)

Dealer nic tu nie zmienia. Musiałbyś mieć zgode danego podmiotu na takie używanie domeny, bo nazwa nie jest Twoja a ich.

Wszystko jasne, dziękuję za informacje :)
Pozdrawiam i miłego dnia życzę :)

wolfmat napisał:
... Musiałbyś mieć zgode danego podmiotu na takie używanie domeny, ...
O domenie już pisałeś wcześniej Pytającemu, tutaj odpowiedź dotyczyć ma znaku towarowego.
a93 napisał:
... umieścić notę która mówi: ...
Nota do niczego Ciebie nie uprawnia, musisz mieć zgodę uprawnionego na korzystanie ze znaku.

Powrót