Szybkie pytanie odnośnie licencji w sp. z.o.o.

• Autor wątku Autor wątku SxPawel
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

SxPawel

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam
Chciałbym się dowiedzieć czy to co napisałem poniżej ma odzwierciedlenie w polski prawie.

Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością jako twór prawny nieosobowy nie jest w stanie zrobić licencji (na krajowy przewóz osób samochodem osobowym) sama sobie, gdyż nie jest człowiekiem. Spółka nabywa licencję poprzez fakt, iż to osoba reprezentująca spółkę ma taką licencję i to powoduje, że cała spółka ma licencję i jest wydawana pod dane spółki. Zatem osoba posiadająca 1 udział wykonując czynności dla spółki, jest traktowana jako spółka z licencją a nie persona np. Jan Kowalski.

mylisz reprezentację spółki z udziałami w spółce i nie uwzględniasz że zoo to spółka kapitałowa a nie osobowa

Ok, napiszę o co mi dokładnie chodzi.
Chcę pracować jako kierowca na aplikacji uber/bolt. Problem że nie bardzo opłaca się zakładać jdg i specjalnie wyrabiać licencje . Większość kierowców podpisuję umowę zlecenie z pośrednikami jednak podczas kontroli ITD grozi spora kara za brak licencji. Znalazłem firmę https://legalny.eu/ która oferuje zamiast umowy zlecenie zakup 1 udziału w sp. z.o.o. twierdząc że wtedy będę jeździł jako spółka a jako że osoba reprezentująca spółkę posiada licencję na przewóz osób samochodem osobowym to spółka też nabywa te uprawnienia. Czyli ja jako udziałowiec jeżdżę jako spółka z licencją spółki.
I moje pytanie brzmi, czy to jest jest to zgodne z prawem ?

Ktoś wyjaśni dlaczego nie ?

Powrót