Szybkie randki - spotkanie nie odbyło się co z wpłatą?

• Autor wątku Autor wątku Ranecki
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Ranecki

Użytkownik
Odpowiedzi
44
Witam,
takie pytanie w dniu wczorajszym miała odbyć się impreza typu 'szybkie randki', byłem wielokrotnie ale z innej firmy.
Niestety po pojawieniu się na miejscu (lokal) o ustalonej godzinie impreza się nie odbyła, wypiłem kawę i poszedłem do domu.
Co ciekawe barman poinformował mnie że lokal jest czynny do 20, a spotkanie miało niby trwać od 19-21.

Wpłaciłem z góry wpisowe (ok 50 zł, taka jest procedura zapisu) i zastanawiam się co dalej? Jak można odzyskać tę wpłatę? Napisałem do tej firmy e-maila, oraz na profilu facebookowym, bez odpowiedzi.
Na stronie w regulaminie jest zapis, że jeśli uczestnik dostrzega rażące naruszenia podczas przeprowadzania spotkania lub jego organizacji ze strony organizatora to można złożyć reklamację.

Tylko jak ją złożyć? jako wezwanie do zwrotu wpłaty?
Wyjaśnienia jakieś zawrzeć?
No i najważniejsze gdzie to wysłać, w zakładce kontakt jest adres w Poznaniu, natomiast spółka zarejestrowana jest w jakieś wiosce na Pomorzu.

Pytanie też czy oni tego nie podważą że ja nie byłem i zgodnie z regulaminem jak ktoś nie przychodzi wpłata przepada.
No ale byłem w tym lokalu o tej godzinie. Może to potwierdzić barman, który tam był.

Warto od razu wysyłać reklamację listem czy nawiązać kontakt np telefoniczny i wyjaśnić to?

To co jest na piśmie ma większą wartość dowodową. Jeżeli chodzi o kwestię reklamacji kiedy zawarłeś umowę? W Tym roku i jesteś konsumentem a Oni firmą?

Tak to było w tym roku na początku lutego, dokonałem płatności przez operatora - przelew online z informacją na e-mailu o przekazaniu wpłaty na poczet...firma XYZ..itd

Jednak nieco się sprawa wyjaśniła, bo odpisali mi że to spotkanie zostało przełożone na marzec, być może jest jakiś błąd w systemie i nie zostałem poinformowany.
No i teraz mam zagwostkę kolejną, w regulaminie u nich na stronie jest taki punkt:
Organizator zastrzega sobie prawo do odwołania wyznaczonego spotkania po wcześniejszym poinformowaniu o tym uczestników. W takiej sytuacji wniesione opłaty zostaną zwrócone w ciągu dziesięciu dni roboczych.

oraz

Zgodnie z art. 38 ustawy z dnia 30 maja 2014 r. o prawach konsumenta, nie występuje możliwość odstąpienia od umowy zawartej w drodze zgłoszenia swojego udziału w wydarzeniu ze ściśle określonym terminem realizacji, chyba że strony porozumieją się inaczej. Kwestię tą regulują poniższe punkty.
W przypadku rezygnacji z udziału w wybranej imprezie należy niezwłocznie powiadomić o tym organizatora, jednak nie później niż 24h przed wyznaczonym terminem spotkania, w innym wypadku organizator zastrzega sobie prawo do odmówienia możliwości udziału w przyszłych spotkaniach.

i teraz pytanie czy oni zwracają tę wpłatę skoro się impreza nie odbyła w wyznaczonym terminie, czy jestem przepisany z automatu na marzec?
No ale co jeśli mi nie pasuje? albo zwyczajnie nie chce, skoro nie dostałem informacji o odwołaniu.
Jak się teraz zachować jeśli chciałbym zwrotu wpłaty?
Zrezygnować czy czekać bo powinni zwrócić wpłatę?

Z drugiej strony raczej nie zwrócą mi wpłaty dopóki nie ustalimy formy i danych do przelewu, skoro ta płatność została zrealizowana online, tak jak zakup w sklepie internetowym.

Ostatnia edycja:
Powrót