T-Mobile i rozsyłanie informacji pracownikom mojej firmy

• Autor wątku Autor wątku eldarin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

eldarin

Użytkownik
Odpowiedzi
108
Witam.

Mam abonament w T-Mobile na kilkanaście telefonów od 10 lat, od 3 lat na firmę w formie spółki zoo. Ostatnio zdarzyło mi się nie zapłacić jednej faktury i wskoczyła druga. Od razu jak minął termin płatności drugiej, to na wszystkie telefony w firmie (poza moim resztę obsługują pracownicy) otrzymaliśmy następujący sms:
"Opłaty: Blokada polaczen i naliczenie oplaty za kazdy zablokowany numer nastpi w ciagu 2 dni. Aby jej uniknac wplac zaleglosc i przeslij potwierdzenie przelewu na adres (...)"

Czy takie praktyki są legalne? Sądzę, że firma nie powinna udostępniać informacji na temat moich płatności lub ich braku osobom postronnym, czyli pracownikom, co może podważyć autorytet firmy itd. W jakiej ustawie mam szukać tego zagadnienia? Czy mogę z tego tytułu żądać jakiegoś odszkodowania, albo operator może zapłacić karę?

Nie widzę w tym niczego nielegalnego. To zwykła przypominajka, w dodatku w Twoim interesie.
Żeby otrzymać odszkodowanie musi wystąpić jakaś szkoda.

A jak się ma do tego ochrona prywatności? Przecież np. windykator nie ma prawa informować osób trzecich, czyli np. pracowników o zadłużeniu przedsiębiorcy. Wynika to z jakichś konkretnych przepisów, czy właśnie z ochrony prywatności?

Spółka z o. o. i prywatność? Chyba coś Ci się myli.

Dzięki za info. Po to pytam, bo nie wiem. Czyli reasumując, w przypadku spółki zoo, jeśli spółka zalega z płatnościami, to może każdego pracownika tej spółki poinformować o tym fakcie np. windykator tak?

Nie sądzę, żeby intencją operatora było informowanie Twoich pracowników. Sam dałeś im te telefony, a przypominajka jest pewnie dodatkowo opisana w regulaminie.

Poza tym pomyśl, gdyby operator nie wysłał sms tylko zablokował połączenia, to czy pracownicy nie domyśliliby się, ze coś jest nie tak?

Pytania o to kto, jakie dane i komu może przekazać w sprawie spółek proponuję zadać w dziale prawa gospodarczego.

Wiesz, nie ulega wątpliwości istnienie zobowiązania oraz fakt, że powinno zostać niezwłocznie uregulowane. Jednak efekt przypomnienia byłby identyczny, gdyby trafił tylko na mój telefon, też skontaktowałbym się z nimi lub wpłacił pieniądze. Chodzi jedynie o nieprzyjemną sytuację i stresowanie pracowników.

Ok, skieruje tam również to zapytanie, dzięki za info.

Ostatnia edycja:
eldarin napisał:
Jednak efekt przypomnia byłby identyczny, gdyby trafił tylko na mój telefon

To może skontaktuj się z operatorem i poproś o to. Być może możesz to sobie nawet sam ustawić przez jakiś panel klienta, e-konto, czy co tam T-mobile posiada.

Powrót