Tablica (olx) towar niezgodny z ogłoszeniem.

• Autor wątku Autor wątku b4ndit
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

b4ndit

Użytkownik
Odpowiedzi
43
Witam od dłuższego czasu rozglądałem sie za telefon i znalazłem ciekawą ofertę na olx. W ogłoszeniu było ze telefon jest sprawny nie posiada simlocka ma gwarancje. Po kontakcie ze sprzedającym wysłaniu mu adresu gdzie ma paczke wysłać za pobraniem. Nagle ogłoszenie sie zmieniło. Znikneły słowa sprawny, simlock , gwarancja. Otrzymałem telefon niby sprawny ale z simlockiem i bez faktury ( gwarancji która niby miała być w środku ). Po odebraniu ogłoszenie znikło nie moge na nie wejść. Albo zostało skasowane albo nie wiem. Czy moge jakoś skontaktować się z olx aby wysłali mi historie ogłoszenia pierszego ? czy iść na policje i oni to załatwią ? jak ty woglada skoro raz było takie ogłoszenie a potem została zmieniona treśc na dzień lub dwa moderator to zaakceptował chyba bo było widoczne ,a po 2 dniach całkiem znikło. Co robić ?

b4ndit napisał:
Po kontakcie ze sprzedającym wysłaniu mu adresu gdzie ma paczke wysłać za pobraniem. Nagle ogłoszenie sie zmieniło. Znikneły słowa sprawny, simlock , gwarancja
I to nie wzbudziło Twoich podejrzeń? Należało sprawdzić zawartość przesyłki.
Złóż pisemną reklamację sprzedawcy i zażądaj wydania gwarancji, usunięcia simlocka, albo zwrotu części ceny.

Sęk w tym że byłem w pracy jak to widziałem po powrocie z domu mi to wypadło z głowy miałem inne zajecie nagle zapukał kurier i nie pomyślałem o tym. Zostałem oszukany jeśli sprzedawca sie nie odezwie czy w takiej sytuacji moge liczyc na pomoc olx lub policji ? czy umywaja rece od takich spraw ?

OLX Ci nie pomoże. Wszystko po kolei, najpierw podejmij podstawowe kroki, tak jak kolega wyżej napisał, reklamacja itd

Spróbuj poszukać ogłoszenia w bibliotece (historii) stron, które odwiedzałeś. Poszukaj jak najwcześniej, może będziesz mieć zawartość offline ogłoszenia przed zmianą to sobie zrobisz pint screena. Ja tak czasem robię jak ogłoszenie nie jest już widoczne w serwisie, bo usunięte a chciałam coś jeszcze posprawdzać i na pewno się da

Wyslalem telefon do niego i dostalem odpowiedz listem poleconym ze gwarancja nie uznana poniewaz telefon byl otwiersny i nie zgadza sie numer plyty. Tak mozna ? Paczke odeslal z tym samym telefonem. Co moge zrobic?

po takiem odzewie moge cos zrobic ? to jest prawni czy i tak mnie oszukał ?

otrzymalem taka odpowiedz co zrobic ?

Telefon został wysłany taki jak w ogłoszeniu . Mogło dojść do pomyłki przy wysłaniu ale dostając paczkę i otwierając ja przy listonoszu widział pan co w niej jest. W takim przypadku jeśli coś się nie zgadza jest pan zobowiązany do spisania raportu przy listonoszu że zawartość się nie zgadza. Wtedy paczka wraca do mnie i jest zwrot pieniędzy.

Odbierając paczkę akceptuje pan zawartość dalsze kroki problemu z telefonem obowiązuje 14 dniowa gwarancja. Nie mam pewności ze telefon nie został podmieniony lub przy rozpakowaniu nie upadł i nie doznał uszkodzeń. Pozdrawiam ma pan 14 dni na odesłanie telefonu który pan odebrał na gwarancje.

przy rozpakowaniu nie upadł i nie doznał uszkodzeń

Tak, i od upadku uruchomił się w nim simlock. Przecież to śmierdzi na kilometr. Poza tym rękojmia za wady obejmuje nieco dłuższy termin niż 14 dni - uświadom Pana.

Czy jest na tym forum osoba znajaca sie na prawie ? bo mam watpliwosci juz powoli. Czy moge liczyc na odpowiedz od kogos kto sie na tym zna ? kto przytoczy jakis druczek prawny ktory moge wyslac do tego pana ? WTF .. kazdy madry ale odpowiedzi bez uzasadnienia .. takie gdybanie mi nie potrzebne !

pozdrawiam

Proszę.

Art. 560. § 1. KC Jeżeli rzecz sprzedana ma wadę, kupujący może złożyć oświadczenie o obniżeniu ceny albo odstąpieniu od umowy, chyba że sprzedawca niezwłocznie i bez nadmiernych niedogodności dla kupującego wymieni rzecz wadliwą na wolną od wad albo wadę usunie. Ograniczenie to nie ma zastosowania, jeżeli rzecz była już wymieniona lub naprawiana przez sprzedawcę albo sprzedawca nie uczynił zadość obowiązkowi wymiany rzeczy na wolną od wad lub usunięcia wady.

Proszę bardzo - napisz, że nie masz na myśli uszkodzeń mechanicznych tylko miał być brak simloka i gwarancja i albo ci tę blokadę usunie i dośle gwarancję albo żądaj stosownego obniżenia ceny o koszt usunięcia simloka. A co do podmiany telefonu - no chyba każdy telefon ma numer IMEI i nie da się go podmienić. Temat zakończył już Cedwah zdaje się w poście drugim...

Facet Ci się przyznał, że "mogło dojść do pomyłki" to niech teraz nie kombinuje tylko zwraca część ceny. Jeśli nie będzie chciał to napisz że masz poważne podejrzenie, że wprowadził Cię celowo w błąd aby uzyskac korzyść majątkową i zgłosisz to na policję:

Art. 286 par 1 KC Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym mieniem za pomocą wprowadzenia jej w błąd albo wyzyskania błędu lub niezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego działania, podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.

Tylko że wiesz, ja się nie znam na prawie ;)

Ostatnia edycja:
Bardzo dziekuje tego szukałem. Gdy napisałem do niego jeszcze raz odpisal mi ze skad ma pewnosc ze nie podmienilem telefonu lub plyty bo to w polsce popularne. nie posiadam zadnego dowodu swojej racji , oswiadczenia od kuriera lub z poczty. odebralem paczke bez mozliwosci sprawdzenia zawartosci w kazdej chwili moglem podmienic i domagac sie zwrotu ..

Czy to legalne ? fakt listonosz przyniosl paczke odebralem zaplacilem zamklem dzwi nikt nic nie widzial ;/ to byl błąd

Rizmowa byla o ogleszeniu x telefonu sprzedawca po otrzymaniu adresu do przesylki zadzwonil do mnie i powiedzial ze telefon zostal sprzedany ale ma podobny w takiej samej kondycji zgodzikem sie na jego wyslanie otrzymalem to co otrzymalem. Po napisaniu do niego ze telefon ma simlocka i jest na czarnej liscie zarzuca mi podmianke nalega na odeslanie telefonu zwykla paczka aby sprawdzic czy telefon jest jego potem odda kase. Mowi ze ma zdjecie telefonu ktory wyslal i widac ze dziala bez wad itp. Ja odebralem paczke nie mam zadnego dowodu ze telefon odebrany jest jego. I dalej sprawa nie wyjasniona . Czy jak mu zaloze sprawe jestem w stanie jakos udowodnic ze mnie iszukal czy slowo mojoe ze ten telefon byl w paczce nie ma znaczenia ? Na policji powiedzieli ze nie mam dowodu ze telefon jest jego i piszac wniosek moge ja byc oskarzony za posiadanie kradzionego sprzetu ?

Słowa do za mało, najważniejsze są twarde dowody.

Mozesz sprecyzowac swoja odpowiedz? Jakie dowody ja odebralem paczke nikt nie widzial co w niej jest mam tylko telefon na ktorym nie jest napisane czyj jest . A on ma zdjecie z wypelniona karta adresowa i telefon ktory mial wyslac i telefon dziala w polskiej sieci i jest w stanie idealnym. Wiec?

Umowa między Tobą, a nim wirtualna np zakup na portalach typu Allegro. Na paczce nie było danych sprzedawcy ? lub jakiegoś numeru przesyłki żeby sprawdzić na poczcie?

Dane sprzedawcy byly poprawne przesylka byla pobraniowa ubezpieczona .. numer listu przewozowego itp jest chodzi tylko jak mam mu udowodnic ze wyslal mi telefon zepsuty jak on ciagle to samo .. ze telefon byl sprawny jak widac na zdjeciu przed wysylka .. i ciagle to samo

Jedynym sposobem było sprawdzenie zawartości i ewentualnie spisanie protokołu. Niestety chyba nic nie poradzisz już na to, bo nie udowodnisz, że telefon zepsuty dostałeś. Jeśli ktoś ma jakiś pomysł niech piszę, bo ja tu wyjścia nie widzę żadnego.

Jesli ktos zna jakiegos prawnika ktory moze pomoc prosze o pm na priv moge zaplacic nawet za porade ;/ .. forum prawne jakis prawnik chyba jest tutaj ?

Powrót