Tabliczki z zakazem wyprowadzania psów

• Autor wątku Autor wątku s_gorzka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

s_gorzka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam
Mieszkam na pewnym osiedlu, gdzie na każdym trawniku stoi tabliczka z zakazem wyprowadzania psów. Jako właścicielka psa uważam, że przestrzeganie tego zakazu jest nierealne. Najbliższe miejsce gdzie mogłabym wyjść z pupilem na spacer jest oddalone o 3km.
Zastanawia mnie, czy postawienie takiego zakazu jest poparte jakimś prawem? Skoro sprzątam odchody po psie (zawsze) to czy straż miejska może mi coś zrobić?
Skoro już administracja osiedla postawiła takie tabliczki to czy nie powinna wydziedziczyć terenu właśnie na te cele? To niemożliwe żebym rano przed pracą i wieczorem przed snem wiozła psa te 3km żeby ten się załatwił!
Proszę o pomoc i informacje.. Dziękuję :)

Jeżeli nie jest to teren prywatny oraz nie obowiązuje uchwała rady miejskiej wprowadzająca taki zakaz a Pani sprząta po psie i nie dopuszcza do niszczenia zieleni, można psa wyprowadzać. A gdy ktoś np. strażnik miejski zwróci Pani uwagę, proszę zapytać o podstawę prawną takiego zakazu tj. o podanie ustawy lub uchwały rady miejskiej.

W mojej ocenie powinna Pani zapoznać się również z uchwałą w Pani gminie, na temat zachowania czystości w zwiazku posiadaniem zwierząt domowych. Gmina ma takie prawa przyznane jej przez ustawę o utrzymaniu czystości i porządku w gminach z 1996 roku. Tam powinny być określone obowiązki właściciela psów oraz również obowiązki zarządcy danego terenu (np. udostępnienie jednorazowych woreczków) oraz inne przypadku przeze mnie nie wymienione.

Przepraszam, jeśli nadużywam waszej pomocy.. ale naprawdę starałam się znaleźć gdzieś te przepisy. Tzn tą uchwałę gminy lublin. Domyślam się, że na pewno to gdzieś jest, ale google mi w tym nie pomaga :P Może mógłby mi ktoś podpowiedzieć gdzie tego szukać?
No i oczywiście dziękuję za poprzednie informacje.

w takim razie gdzie mogę się zapytać o to? czy mam się udać z tym zapytaniem do straży miejskiej?

Powrót