Tajemnica wynagrodzenia i umowy.

• Autor wątku Autor wątku maksencjusz123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maksencjusz123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Cześć, proszę o radę, będę stroną w sprawie o alimenty, niestety mój pracodawca z podpisaną przeze mnie umową wiąże nakaz poufności jej treści (szczególnie wynagrodzenia i zasad premiowania), czy mogę bezkarnie przedstawić jej treść jako dowód, bądź gdy sąd zażąda jej przedłożenia? Czy powinienem uzyskać zgodę pracodawcy na piśmie?

Wiem, że strona przeciwna jest osobą, która będzie opowiadać bliskim o moich zarobkach gdy się dowie o nich np. w sądzie, co wiąże się z ryzykiem, że dotrze do pracodawcy przekaz, że złamałem poufność.

maksencjusz123 napisał:
czy mogę bezkarnie przedstawić jej treść jako dowód, bądź gdy sąd zażąda jej przedłożenia? Czy powinienem uzyskać zgodę pracodawcy na piśmie?
Gdyby sąd zobowiązał Pana do przedłożenia takiego dokumentu może Pan spróbować bronić się tym argumentem w kontekście grożącej Panu szkody wywołanej jego ujawnieniem. Sąd raczej nie zobowiązuje zresztą do okazania umowy a do przedłożenia zaświadczenia o zarobkach za ostatnie kilka miesięcy. Gdy sąd zażąda od Pana złożenia takiego zaświadczenia to może udać się Pan z tym wezwaniem do pracodawcy. Jeżeli pracodawca odmówi wydania zaświadczenia to przekaże Pan sądowi informację, że pracodawca odmówił. Wtedy najprawdopodobniej sąd sam wystąpi bezpośrednio do pracodawcy o przesłanie zaświadczenia.

maksencjusz123 napisał:
Cześć, proszę o radę, będę stroną w sprawie o alimenty, niestety mój pracodawca z podpisaną przeze mnie umową wiąże nakaz poufności jej treści (szczególnie wynagrodzenia i zasad premiowania), czy mogę bezkarnie przedstawić jej treść jako dowód, bądź gdy sąd zażąda jej przedłożenia? Czy powinienem uzyskać zgodę pracodawcy na piśmie?

Wiem, że strona przeciwna jest osobą, która będzie opowiadać bliskim o moich zarobkach gdy się dowie o nich np. w sądzie, co wiąże się z ryzykiem, że dotrze do pracodawcy przekaz, że złamałem poufność.

Pracodawca nie może wymagać od Pana zachowania w poufnosci informacji o wysokości Pana wynagrodzenia. To pracodawca ma obowiązek zachować poufność jeśli chodzi o Pana wynagrodzenie. Co do pozostałych elementów umowy to mogą one zostać objęte nakazem poufnosci. W sprawach o alimenty sądy nie wymagają przedkładania umow o pracę, a zazwyczaj wymagają przedłożenia deklaracji PIT za poprzednie lata.

Powrót