Taka dziwma sptawa

• Autor wątku Autor wątku ania_mania
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

ania_mania

Użytkownik
Odpowiedzi
172
Witam
Ososba zobowiazana do płatmosci na rzecz dziekca płaci regularnie ale nie jest swiadoma ze na cudze konto, dodatkowo nie pisze w tytule alimenty a jedynie imie dziecka.
Teraz, poniewaaz istnieje duzy konflikt miedzy płacącym a matka dziecka usłyszał , ze sprawa trafi do komornika z uwagu na fakt , ze był głupi nie wiedzac ze ma placic alimenty do rak matki a jej sie nalezy rekompensata ze za czasow bycia razem puscil jej firme z torbami i sie na nia , ze tak powiem wypiał (nie znalalzmainnego slowa wiec sorry)
Czy faktycznie ojciec nie ma szans wybronic sie z tego?

W czyim imieniu piszesz?
Jak brzmiał wyrok zobowiązania alimentacyjnego?
prośba:
miej trochę szacunku dla czytających i języka polskiego.

Przepraszam za błędy, po prostu telefon podmienia mi czasem litery i często piszę w pośpiechu.Co do innego stwierdzenia nie znalazłam odpowiednich słów-także przepraszam - zresztą chyba już to zrobiłam.
Jestem osobą, do której z racji tego czym się zajmuję zwracają się ludzie z różnymi problemami i tu chodzi o jednego z mych znajomych.
Wyrok brzmi "płatne do 20 każdego miesiąca do rąk matki."Gdy zostało mu zagrożone komornikiem doznał szoku ale faktycznie po sprawdzeniu okazało się, że płaci obcej dla siebie osobie .No i nie pisze w tytule, że to alimenty.
Inna rzecz, że on faktycznie prowadząc z nią kiedyś firmę naraził ją na spłatę 50 tysięcy zadłużenia a potem powiedział "to była twoja firma nie moja".Teraz powiedział, ze weźmie dziecko do siebie i to ona będzie płacić a nie on i zaczęła się walka i ona wyjęła takiego asa z rękawa.
Pomysł odebrania dziecka motywował tym, że mieszka w stolicy a dziecko kończy gimnazjum i tam są lepsze szkoły.To juz mu wytłumaczyłam , że bzdura jest co mówi (dziecko z matka mieszka w również w dużym mieście), dziecko osobiście powiedziało mu ;Tato ale ja z Tobą mieszkać nie zamierzam".
Nie jestem więc po żadnej stronie tylko obiecałam , ze się coś dowiem to pytam.

Ostatnia edycja:
,,Znajomy" nie wykonywał postanowień wyroku alimentacyjnego.
Niemniej jednak być może z powodu odległości dzielącej zainteresowanych, bądź też z innego powodu (nie będę zgadywał).
Skąd pomysł wpłat na jakieś dziwne konto?
Czy wpłaty dokonywane były regularnie? Bez zaległości?
Dowody,że wpływające kwoty przekazywane były matce dziecka?

Otrzymał kiedys to konto a potem odmowil wplat na wlasciwe twierdzac ze nie bedzie nic zmienial bo ona ma takie widzimisie.Konto nalezy do czlonka rodziny kobiety.Kiedy zapadal wyrok konta nie miala.
Wpłąty regularne, bez zaleglosci.Zaleglosc byla dwa razy na poczatku obowiazku wtedy komornik sciagnal zaleglosci.
Nie ma dowodow na to ze matka otrzymywala pieniadze, rownie dobrze wlasciciel konta mogl je sobie przywlaszczyc natomiast w adresacie przelewu jest ona.

Dowody dokonywania wpłat więc jakieś są.
Jak jednak ustosunkuje się do nich sąd, czy też komornik trudno przewidzieć.

tak czy owak sama piszesz, że w pewnym momencie ODMÓWIŁ wpłat na właściwe. ..
Za to kwestia rozliczeń firmowych jest tu bez znaczenia.
PS. Komornik niczego nie będzie oceniać, to może tylko sąd.

Jeśli matka zgłosi się do komornika to pozostanie tylko wezwać osobę, której przelewal pieniądze wezwać do ich zwrotu w ciągu 7 dni. Jeśli nie otrzyma calej kwoty w ciągu 7 dni pozostanie pozew.
Powinien wezwać pisemnie matke do określenia na jaki rachunek ma wpłacać pieniądze. Jeśli wcześniej matka pisemnie go nie informowała to może jeszcze się udać. Proszę pamiętać, że wiadomość tekstowa/mail mogą być forma pisemna dowodową. Poprosić w piśmie o określenie w ciągu 72 godzin, tak aby następna wymagalna rata została wpłacona już na prawidłowy rachunek. Proszę też zacząć tytułowac przelewy prawidłowo czyli alimenty dla Jana Kowalskiego za miesiąc maj 2018.
Zachować całą pisemna korespondencje dotyczącą placenia alimentów na to drugie konto w celach dowodowych (np. przy sprawie o zwrot pieniędzy).

Bardzo dziekuję :)

Powrót