Taka mądra a tak się dałam wyrolować !!!

• Autor wątku Autor wątku DZIKA
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

DZIKA

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Sprawa skomplikowana więc sie streszczam.Dostałam od koleżanki propozycję współpracy,ona miała pieniądze i lokal a ja dobry pomysł i wszelkie predyspozycje by ów interes poprowadzić.Zawarłyśmy umowę ustną,że ja zajmę sie kompletnie wszystkim a w chwili uruchomienia obiektu będę menadzerem z pensją 4000zł i 20% udziałów w zyskach. Pracując nad projektem namówiłam ją na wystąpienie z wnioskiem o dotacje unijną (mam dowody,że ja pracowałam nad tym wnioskiem) i po dobrej ocenie wniosku dostałyśmy dofinansowanie w wys 200 tyś zł. Przez 10 miesięcy koordynowałam prace budowlane i remontowe,badałam rynek,zgłębiałam wiedzę niezbędną do prowadzenia tego typu placowki, decydowałam o zakupach na bardzo wysokie sumy,projektowałam i wykonywałam aranżację wnętrz.Zajmowałam sie naborem kadry, reklamą,pisałam teksty na stronę www,zrobiłam logo i kompletnie wszystko co było niezbędne do otwarcia.Moja koleżanka tylko płaciła faktury, czyli tak jak ustaliłyśmy.Do momentu kiedy dostałam do podpisania umowę o współpracy.Ponieważ była ona źle skonstruowana,łatwa do podważenia przez US bo nosiła znamiona kontraktu menadzerskiego moja księgowa ją odrzuciła.Druga jaką dostałam już nie zawierała 20% zysków(w pierwszej były)to dodatkowo obie obarczały mnie tylko obowiązkami i odpowiedzialnoscią nie gwarantując nic w zamian.NIektóre z punktów były niewykonalne.W razie zerwania umowy byłabym obarczona potężnymi karami,500zł za dzień pracy u konkurencji i 50 tyś zł za zdrade KNOW HOW firmy(zaznaczam ze to właśnie był mój wkład w ową działalnosć) Nie podpisałam tej umowy i dziś jestem bez pracy bo moja "przyjaciółka" mówi,że ja się "nie nadaje" O procentach słuch zaginął.Podarowałm koleżance "kurę znoszącą złote jaja" Od czego mam zacząć? proszę o pomoc :help: więcej szczegółów na innych moich postach

Opowiadania sa dobre na przyjęciach towarzyskich. liczą sie dokumenty jaie posiadasz?
Czy masz jakąś podpisana dwustronnie umowę?
podejrzewam że nie.
W tej sytuacji należałby wystąpić od sądu pracy o ustalenie stosunku pracy wstecz. wydaje się to mozliwe , bo jak mówisz zatrudniałas ludzi i byłaś czynna, o twjej pracy widziało wiele ludzi i masz na to dowody. Więc nie bedzie problemu z udowodnieniem ze pracowałaś. Idż do lokalnej placówki PIP, kotra ma uruchomione biuro bezpłatnej pomocy dla pracowników poszkodowanych przez pracodawców. Oni z pewnościa Ci wyjaśnia co i jak. Uzbrojona w tę wiedzę mozesz jeszcze postraszyć byłą wspolniczkę procesem . moze ulegnie.

Natomiast nie widzę mozliwości uzyskania 20% udziału w biznesie. Nie zapbezpieczyłaś się i dostałaś nauczkę.

Morski

"DZIKA" ma "bana" - nie wejdzie już na forum - J.M.

Powrót