Talonyyy

• Autor wątku Autor wątku kasiorkowa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
moj w AS talon na tv wyslal po jakis 2 czy 3 tyg... a co do paczki higienicznej to rowniez dalam wieksza ilosc ciuchow, ale jak juz chcialam cos innego dolozyc,to powiedzieli ze nikomu prezentow tu nie beda robic.

co to są te talony w zakładzie karnym

Witam mam pytanie co to są talony w zakladzie karnym np. jak paczki sie wysyła to trzeba mieć talon ale co to jest takiego ten talon już nie raz tu czytałam że jakis talon trzeba mieć żeby paczke wysłac ale nigdzie nie znalazłam odpowiedzi co to jest talon więc prosze o podpowiedz o co z tym chodzi i jak to sie załatwia i gdzie jak to cos da to mój mąż przebywa zk na białołęce z góry dziekuje za odpowiedz :)

Re: co to są te talony w zakładzie karnym

talon musi miec na paczke ze srodkami czystosci , odzieżowa, to Twoj mąż załatwia taki talon u wychowawcy

dzięki ale to trzeba wpłacić coś na taki talon czy to tylko nazwa taka i jak ten talon ma mąz załatwić tzn on musi mi go wysłac czy dać zebym ja go miała i wtedy paczkę będe mogła wysłac czy jak?

nic nie płacisz tak Twoj mąż musi Ci go wysłac lub dac na widzeniu i wtedy mozesz dac paczke ale z taka zawartoscia i iloscia jaka jest na w/w talonie :)

ok dzięki już rozumiem niepotrzebnie pisałam taki temat i mogłam sie zapytać na wątku zk białołeka ale z drugiej strony to może się przyda taki temat to chociaż ktoś skorzysta z tego jak by też chciał się dowiedzieć co to talon jeszcze raz dzieki za odpowiedz juz będę wiedziała co mam mężowi powiedziec żeby spytał się o talon :)

[cytat="dziubekola":23bzcrr3]ok dzięki już rozumiem niepotrzebnie pisałam taki temat i mogłam sie zapytać na wątku zk białołeka ale z drugiej strony to może się przyda taki temat to chociaż ktoś skorzysta [/cytat:23bzcrr3]
Taki temat już był, zachęcam do korzystania z wyszukiwarki.
Połączyłam wątki...

[cytat="Moniak":3rlmowz3][cytat="dziubekola":3rlmowz3]ok dzięki już rozumiem niepotrzebnie pisałam taki temat i mogłam sie zapytać na wątku zk białołeka ale z drugiej strony to może się przyda taki temat to chociaż ktoś skorzysta [/cytat:3rlmowz3]
Taki temat już był, zachęcam do korzystania z wyszukiwarki.
Połączyłam wątki...[/cytat:3rlmowz3]

oki oki już widzę że temat jednak jest ale nie widzialam wczesniej sorki :ooo:

Jeszcze raz o talonach:
1.talon na paczkę oddzieżowo - higieniczną (do 5kkg) - raz na miesiąc
2. talon na żywność (do 5kg) - raz na kwartał + 1 paczka dodatkowa (za wniosek nagrodowy)
3. talon na paczkę z lekami (do 0,5kg) - raz na miesiąc

marcinmajster napisał:
Jeszcze raz o talonach:
1.talon na paczkę oddzieżowo - higieniczną (do 5kkg) - raz na miesiąc
2. talon na żywność (do 5kg) - raz na kwartał + 1 paczka dodatkowa (za wniosek nagrodowy)
3. talon na paczkę z lekami (do 0,5kg) - raz na miesiąc
Marcin kolejny raz podajesz coś " z kapelusz"
AD. 1. Nie ma żadnych talonów na paczki odzieżowe i higieniczne. Nie ma tez na nie żadnych limitów wagowych. Limit wagowy dotyczy tylko paczki z żywnością. Paczki z odzieżą i higieną otrzymuje się za zgodą dyrektora tak często i o takiej wadze jak określi dyrektor .
AD. 2. Talon jako taki już dawno został zlikwidowany i nie ma talonów!!! Jeżeli gdzieś wydają jakieś "ala talony" "wykazy przedmiotów dozwolonych w paczce" czy coś podobnego to są to wymysły lokalne. 5 kg na kwartał-to prawda cd. zdania już nie ma nigdzie uzasadnienia. Jak komuś dyrektor wyrazi zgodę na 10 dodatkowych paczek to też będzie ok. (przesadziłem celowo)
AD.3. Powiem tak , o takich cudach nie słyszałem. Leki tylko i wyłącznie za zgodą dyrektora po zasięgnięciu opinii lekarza. Jak będą ważyły TONĘ to każdy dyrektor poważnie się zastanowi nad odmową gdy lekarz powie że są konieczne.

Ostatnia edycja:
recedes byłem w trzech zk jako "pensjonariusz" w okręgu bydgoskim, w każdym panowały takie przepisy. na dowód mogę ci wysłać skany (nie wykorzystanych talonów). Nie lubię jak coś mi się zarzuca, a zwłaszcza ty - jako 18 letni "praktyk" (jak sam siebie nazywasz):grin:

ps. znam chłopaka, który pracował (jako więzień) w drukarni na ul. Rakowieckiej w Warszawie, która to na zamówienie róznych zk (czy aś) drukuje różne druki, m.in. te o których mowa powyżej!

Ostatnia edycja:
marcinmajster napisał:
recedes byłem w trzech zk jako "pensjonariusz" w okręgu bydgoskim, w każdym panowały takie przepisy. na dowód mogę ci wysłać skany (nie wykorzystanych talonów). Nie lubię jak coś mi się zarzuca, a zwłaszcza ty - jako 18 letni "praktyk" (jak sam siebie nazywasz):grin:
Trochę racji masz, ale tylko trochę. Kiedyś były talony. Miały takie rożki które śię odcinało, przyklejało na paczki, zeby było wiadomo że paka legalna. Dobrał się do tych talonów Rzeczniki Praw Obywatelskich, że to dyskryminacja, piętnowanie adresata i nadawcy etc i talony wycofano i ich nie ma. Jak masz jakiś na pamiątkę to zachowaj dla siebie. Nigdy nie słyszałem żeby przepisy "gdzieś panowały" dożywotnio. Powtarzam jeżeli gdzieś coś wydaja co przypomina dawne talony to jest to jakaś lokalna praktyka. Czym innym jest wykaz zawartości paczki, który nalezy każdorazowo sporządzić i włorzyć do wnętrza opakowania. Wskażesz stosowne przepisy na potwierdzenie swoich teorii o talonach to Cię tutaj publicznie przeproszę.

Ostatnia edycja:
Prosisz o przepisy, wyśmiewasz to co napisalem o 5 kg. Prawo mówi tak: (art. 113 a & 3) Skazany ma prawo otrzymać raz na kwartał paczkę z żywnością o ciężarze nieprzekraczającym wraz z opakowaniem 5 kg. W uzasadnionym wypadku skazany moze otrzymać, za zgdoda dyrektora zakładu karnego, paczkę przekraczającą dopuszczalny ciężar. Faktycznie nie ma talonu na paczkę żywnościową, jest tylko (i to w niekórych zk) wymagana kartka z zawartością...

Jeśli chodzi o leki - wyjaśnia to art. 113 & 4 Skazany może (...) po pozytywnym zaopiniowaniou przez lekarza - również z lekami, wydawanie leków odbywa się na zasadach ustalonych przez lekarza

Piszesz "kiedyś tak było". W maju 2008 jeszcze dostalem paczkę z odzieżą ( Z TALONEM) i paczkę z lekami (Z TALONEM) - zmieniło się może TERAZ (2009)!

sama ostatnio tydzien temu mialam w reku talon na paczke odziezowo-higieniczna nie przekraczajaca 5gk dla mojego W!Pisze o Areszcie śledczym w Bydgoszczy na Wałach.

recedes napisał: "Marcin kolejny raz podajesz coś " z kapelusz" cieszę się, że donatka potwierdziłaś praktykę (odnośnie talonów)w bydgoskim okręgu SW!

Januszwu napisał:
Zależy od ZK.Najpierw podanie do dyrektora ,zgoda lub nie a talon wypisuje wychowawca.Zresztą co ZK to rządzą się swoimi prawami.W jednym higienę można donosić raz w miesiącu,w drugim tylko za talonem,generalnie burdel w tych sprawach.W jednym ZK tylko w kartonach,w drugim można przynieść w reklamówkach.Na paczkach trzeba naklejać odcinek kontrolny talonu i już wszyscy wiedzą od poczty do....?
Z tego postu z kwietnia ub roku wynika, że talony z kuponami naklejanymi na paczkę gdzieś wtedy jeszcze wydawano. Mnie osobiście wydaje się, że już wtedy nie obowiązywały. Mam pytanie czy ktoś jeszcze gdzieś przykleja takie kuponiki na paczki do ZK lub AŚ?

Ja jak mojemu wysyłałam paczke odzieżową do Wronek to musiałam wyciąc taki róg talonu i przykleic na karton bo bez tego paczka by niestety nie przeszła...

marcinmajster napisał:
Prosisz o przepisy, wyśmiewasz to co napisalem o 5 kg. Prawo mówi tak: (art. 113 a & 3) Skazany ma prawo otrzymać raz na kwartał paczkę z żywnością o ciężarze nieprzekraczającym wraz z opakowaniem 5 kg. W uzasadnionym wypadku skazany moze otrzymać, za zgdoda dyrektora zakładu karnego, paczkę przekraczającą dopuszczalny ciężar. Faktycznie nie ma talonu na paczkę żywnościową, jest tylko (i to w niekórych zk) wymagana kartka z zawartością...

Jeśli chodzi o leki - wyjaśnia to art. 113 & 4 Skazany może (...) po pozytywnym zaopiniowaniou przez lekarza - również z lekami, wydawanie leków odbywa się na zasadach ustalonych przez lekarza

Piszesz "kiedyś tak było". W maju 2008 jeszcze dostalem paczkę z odzieżą ( Z TALONEM) i paczkę z lekami (Z TALONEM) - zmieniło się może TERAZ (2009)!
Teraz to mnie lekko zirytowałeś. Umiesz czytać? Wątpię! Jedyne z czym się z Tobą zgodziłem to właśnie te 5 kg na kwartał (przeczytaj uprzejmie jeszcze raz). Wszystkie przepisy, które przytaczasz powyżej potwierdzają akurat to co ja napisałem , a nie Twoje teorie. Więc o co Ci chodzi człowieku? Albo są te Twoje przedziwne normy talonowe, albo ich nie ma?

donata771 napisał:
sama ostatnio tydzien temu mialam w reku talon na paczke odziezowo-higieniczna nie przekraczajaca 5gk dla mojego W!Pisze o Areszcie śledczym w Bydgoszczy na Wałach.
Napisałem to już dwa razy, napiszę trzeci i ostatni. To są lokalne praktyki, nie mające nic wspólnego z talonami które kiedyś obowiązywały w całej Polsce.

Powrót