Tantiemy

• Autor wątku Autor wątku MZx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MZx

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam. Chcaiłbym uzyskać informację w jaki sposób dzielony jest zysk z tantiemów w zespole muzycznym wykonującym utwory muzyczno-słowne. Dokładniej mówiąc - komu się one należą, kogo można nazwać kompozytorem muzyki? Chodzi mi o konkretny przykład. Załóżmy, ze jako gitarzysta na próbę przynoszę prawie cały kawałek (moje riffy gitarowe, bez wokalu, z roboczo nagranym basem, roboczo nagraną perkusją). Na próbie wokalista wymyśla tekst i swoją linię melodyczną, basista wymyśla swoje linie basowe, perkusista wymyśla swoją perkusję. Jak w takiej sytuacji podzielony powinien być zysk z tantiemów? Wiadomo, ze skoro wokalista wymyślił tekst i linię wokalną to należy mu się spory procent. Ale co z muzyką? Czy zysk z tantiemów powinienem dostawać tylko ja (to ja przyszedłem na próbę z prawie gotowym kawałkiem) i wokalista? Czy w sytuacji kiedy perkusista wymyśla swoją perkusję, basista swój bas należy im się jakiś zysk z tantiemów? Część zespołów pewnie ustala równy zysk, lecz nie jest to według mnie sprawiedliwe względem głównych kompozytorów. Jak to wszystko wygląda w praktyce?

Pozdrawiam

MZx napisał:
Witam. Chcaiłbym uzyskać informację w jaki sposób dzielony jest zysk z tantiemów w zespole muzycznym wykonującym utwory muzyczno-słowne. ...
Tak jak się umówicie.

Powrót