Tarcza 2.0 - co z bezrobotnymi?

• Autor wątku Autor wątku Normalny30
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

Normalny30

Użytkownik
Odpowiedzi
124
rzad wymyślił tarcze dla firm ale czemu nie ma wsparcia dla bezrobotnych ? teraz maja jeszcze większy problem znalesc prace bo firmy zwalniają ludzi, czy taki bezrobotny np z winy zdrowia itp moze ubiegać się o pomoc finansowa ?

rzad zapomiał o bezrobotnych lub osobach ktre miały zawieszone firmy i teraz chciała ponownie np po 6. 12 mesiacach firme odwiesic ? czy one tez by dostały pomoc ?

RE: tarcza 2.0

Pytaj tych którzy tarcze wymyślali. Bezrobotny z winy zdrowia? Czyli co?
Firmę można odwiesic. Ale skoro nie była aktywna rok to ciężko zakwalifikować ja teraz że ucierpiała na skutek wirusa. Tak samo co którzy niby szukają pracy od roku czy 2...

w rodzinie mam przypadek firma zawieszona 1.5 roku, lekarz prowadzący powiedział krótko albo przestanie kuzyn naprawiac auta albo wózek, zniszczony kręgosłup,dyskopatia, w sumie po 1.5 roku kuzyn ozdyskał zdrowie, leczył sie masaże zabiegi itp, teraz faktycznie w tym roku chciał na wiosne firme odwiesic i pracowac, podpisał umowe na wynajem od 1 kwietnia ale po sytuacji z wirusem nie otworzył firmy, kończą mu sie oszczędności, w maju pewnie tez nie otworzy bo wirus a z czegos trzeba zyc. pozostaje MOPS i pomoc społeczna.

gdyby wiedział ze będzie zwolniony z ZUS na te 3 miesiące to by 1 kwietnia otworzył a na czynsz 2200zł by zarobił być może jakieś auta by naprawił.

to samo dotyczy np lodziarnie, gofry co maja sezonowo otwarte od kwietnia do końca września, z czego maja zyc.?

ktoś cos doradzi ? co z firmami które były zawieszone a miały zacząć funkcjonować z początkiem roku

Normalny30 napisał:
gdyby wiedział ze będzie zwolniony z ZUS na te 3 miesiące to by 1 kwietnia otworzył a na czynsz 2200zł by zarobił być może jakieś auta by naprawił.

Podobnie zapewne zrobiłoby wiele innych osób, ale kto wiedział?

Warunkami otrzymania pomocy jest prowadzenie działalności gospodarczej, bycie przedsiębiorcą. O możliwe formy wsparcia możesz pytać np. w PUPie. Niemniej, nie wydaje mi się, żeby bycie nieaktywnym przedsiębiorcą kwalifikowało Ciebie do wsparcia, tym bardziej że działalność miałeś zawieszoną już przed 31 stycznia 2020.

Powrót