Tarcza antykryzysowa a zwolnienie pracownika.

• Autor wątku Autor wątku Tatis
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Tatis

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Dzień dobry, w związku z koronawirusem mój pracodawca skorzystał ze wsparcia od Państwa, tzw. tarczy antykryzysowej. Według posiadabej przeze mnie wiedzy miało to zapobiec zwolnieniom w firmie, jednak w dniu dzisiejszym pracodawca wręczył mi wypowiedzenie umowy o pracę. Czy pracodawca postępuje zgodnie z przepisami? Czy mam prawo odwołać się od decyzji pracodawcy?

Skorzystał czyli? Już w kwietniu mieliście obniżone wynagrodzenie i było podpisane porozumienie?

Porozumienie zostało podpisane 10 kwietnia, pierwsze obniżone wynagrodzenia otrzymamy 10 mają.

Pracodawca może zwolnić. Będzie tylko musiał oddać otrzymana pomoc na danego pracownika.

Nawet jeśli skorzystał, tarcza nie chroni przed zwolnieniami. Nawet, jeśli pracodawca skorzystał z dofinansowania z tarczy, może Ciebie zwolnić. Będzie po prostu musiał część dofinansowania zwrócić, jeśli dofinansowanie było brane także na Ciebie.

Mam jeszcze pytanie odnośnie pracownika, który otrzymał wypowiedzenie przed skorzystaniem pracodawcy z dofinansowania. To jest: pracownik dostal wypowiedzenie 30 marca, pracodawca podpisał porozumienie o tarczy 10 kwietnia. W tym czasie pracownik byl na okresie wypowiedzenia, nie został też poinformowany przez pracodawcę o obniżeniu wynagrodzenia. Czy w takim przypadku ten pracownik powinien dostać obniżone wynagrodzenie, czy regularne?

Jest porozumienie jeśli dotyczy wszystkich to wszyscy pracują mniej a co za tym idzie dostają mniejsze wynagrodzenie.

Tatis napisał:
pracodawca wręczył mi wypowiedzenie umowy o pracę.
Jaka umowa i jaki ewentualnie podał powód , ile osób zatrudnia

według mnie nie, ja sam pobieram subwencje i mam zapis w umowie, że przez 12 miesięcy mam utrzymać zatrudnienie. subwencje są bardzo szybko wypłacane, ja z takiej pomocy jestem zadowolony, utrzymałem swoich pracowników dzięki temu.

Utrzymanie zatrudnienia przy otrzymanej subwencji nie oznacza tych samych pracowników. Oznacza tylko to by wskaźnik zatrudnienia był utrzymany. Mogą być to inne osoby. Tutaj mówimy o dofinansowaniu, które jest na konkretnych pracowników.

Tatis napisał:
Porozumienie zostało podpisane 10 kwietnia, pierwsze obniżone wynagrodzenia otrzymamy 10 mają.

Pracodawca mnie poinformował, że zmniejszy mi wymiar etatu podczas wypowiedzenia umowy (wypowiedzenie 3 miesięczne, już mi wręczył).
Nie zostało mi dostarczone żadne porozumienie w sprawie zmniejszenia etatu. Czy mogę wrazić swój sprzeciw i nie podpisywać takiego porozumienia ? Co wtedy się stanie ?

Porozumienie pewnie zostało podpisane z przedstawicielami pracownikow. Ty nic nie musisz już podpisywać.

Karolla0905 - pracuje w małej rodzinnej firmie, raptem 7 etatów. Czy w tak małej firmie występuje przedstawiciel pracowników ? Jeśli nie to kto podejmuje (podpisuje) takie porozumienie ?

Tak, przeczytałem:

Nie ma takiej możliwości. Obniżenie wymiaru etatu w ramach rozwiązań przewidzianych w specustawie o COVID-19 nie wymaga wypowiedzenia zmieniającego, zatem pracodawca nie będzie go wręczał.

Pracownik nie będzie mógł wówczas odmówić zmiany warunków, co skutkowałoby rozwiązaniem umowy. W takiej sytuacji nie będą miały zastosowania przepisy ustawy o szczególnych zasadach rozwiązywania stosunków pracy z przyczyn niedotyczących pracowników, na podstawie których mogłaby być wypłacona odprawa. Oczywiście pracownik zawsze może złożyć pracodawcy wypowiedzenie, jednak wówczas nie będzie mu przysługiwała odprawa.

Przepraszam za emocję ale gów*o warta ta spec ustawa z perspektywy pracownika i grożącego mu bezrobocia....

Idealna furtka by obniżyć etat, ciągnąć dofinansowanie, zwolnić pracownika........

Powrót