F
flito
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 21
witam!,
mam pytanie odnośnie cła na przesyłki z ubraniami z USA.
jakie jest wysokie cło na taki towar ?
na jakiej zasadzie to się odbywa (oclenie) ?
przedstawię kilka przykładowych sytuacji, i proszę o ustosunkowanie się do każdej z nich
1
Znajomy w stanach kupuje kilkanaście koszulek. Pakuje je do paczki, i wysyła kurierem np. UPS do Polski.
Czy cło zostanie naliczone/ jeśli tak to w jaki sposób? czy na lotnisku otworzą paczkę ?
2
ta sama sytuacja, tylko znajomy wysyła koszulki z odciętymi metkami (teoretycznie używane)
Czy cło zostanie naliczone/ jeśli tak to w jaki sposób? czy na lotnisku otworzą paczkę ?
3
znajomy wraca do Polski, mając torbę z koszulkami kupionymi w USA. Nowe z metkami/bez metek
Czy cło zostanie naliczone/ jeśli tak to w jaki sposób?
nie mam zielonego pojęcia gdzie mogę się tego dowiedzieć..
jak wysokie jest wtedy cło ?
pozdrawiam,
Mateusz
EDIT//
jeśli post jest w złym dziale, proszę o przeniesienie ponieważ nie mam pojęcia gdzie go umieścić
mam pytanie odnośnie cła na przesyłki z ubraniami z USA.
jakie jest wysokie cło na taki towar ?
na jakiej zasadzie to się odbywa (oclenie) ?
przedstawię kilka przykładowych sytuacji, i proszę o ustosunkowanie się do każdej z nich
1
Znajomy w stanach kupuje kilkanaście koszulek. Pakuje je do paczki, i wysyła kurierem np. UPS do Polski.
2
ta sama sytuacja, tylko znajomy wysyła koszulki z odciętymi metkami (teoretycznie używane)
3
znajomy wraca do Polski, mając torbę z koszulkami kupionymi w USA. Nowe z metkami/bez metek
Czy cło zostanie naliczone/ jeśli tak to w jaki sposób?
nie mam zielonego pojęcia gdzie mogę się tego dowiedzieć..
jak wysokie jest wtedy cło ?
pozdrawiam,
Mateusz
EDIT//
jeśli post jest w złym dziale, proszę o przeniesienie ponieważ nie mam pojęcia gdzie go umieścić