Technikum - frekwencja

• Autor wątku Autor wątku Vorsah
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

Vorsah

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
jestem uczniem 1 technikum.
Z powodu niskiej frekwencji spowodowanej częstym stanem chorobowym grożą mi,że zostanę wyrzucony ze szkoły.Zdarzały się także wagary.
Moja liczba godzin nieusprawiedliwionych jest dość wysoka.
Jestem przeciętnym uczniem,czyli średnia moich ocen wynosi 2-3.
Przez opuszczone dni mam spore zaległości i grozi mi kilka jedynek oraz nieklasyfikacja z wielu przedmiotów.
Co zrobić w tym przypadku?
Co się stanie,jeśli sam zabiorę papiery ze szkoły,czy dzięki temu na nabór we wrześniu mogę złożyć je do innej szkoły, a ona nie dowie się o mojej frekwencji w byłej szkole.

Bardzo niska ta "przeciętność".
Technikum-czyli osoba nie realizuje już obowiązku szkolnego.
Dyrektor szkoły ma prawo w drodze decyzji na wniosek Rady pedagogicznej skreślić osobę z listy uczniów jeśli statut szkoły przewiduje taką możliwość w zaistniałych okolicznościach. Rada musi zasięgnąć opinii Samorządu szkolnego (ale tylko zasięgnąć i koniec).
Decyzja o skreśleniu jest ostateczna bez środków odwoławczych.

Podstawa prawna: ustawa z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty

Czap napisał:
...Technikum-czyli osoba nie realizuje już obowiązku szkolnego...
A to nowość.
Uczeń mający 16-17 lat nie realizuje już obowiązku szkolnego?
Poproszę podstawę prawną takiego stanowiska.

Shocked napisał:
Poproszę podstawę prawną takiego stanowiska.

Powołałem podstawę prawną swojego stanowiska, proszę czytać ze zrozumieniem. Ale jeśli Pan nie potrafi odszukać przepisów w ustawie to ułatwię to Panu.

Ustawa z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty:

Art. 15.
1. Nauka jest obowiązkowa do ukończenia 18 roku życia.
2. Obowiązek szkolny dziecka rozpoczyna się z początkiem roku szkolnego w roku kalendarzowym, w którym dziecko kończy 6 lat, oraz trwa do ukończenia gimnazjum, nie dłużej jednak niż do ukończenia 18 roku życia.

Art. 16.
5a. Po ukończeniu gimnazjum obowiązek nauki spełnia się:
1) przez uczęszczanie do publicznej lub niepublicznej szkoły ponadgimnazjal-nej;
2) przez realizowanie, zgodnie z odrębnymi przepisami, przygotowania zawodowego u pracodawcy.

Jeśli to dla Pana nowość, że osoba mająca 16-17 lat, która ukończyła gimnazjum (a to wynika wprost z faktu, że przyjęto ją do technikum) nie realizuje już obowiązku szkolnego to proszę się dokształcić, a wtedy się udzielać i podważać to, co piszę. "Stały bywalec" ale nie na stronicach ustawy...

Zaznaczam, że pisałem o realizowaniu obowiązku szkolnego, nie obowiązku nauki. Obowiązek nauki po ukończeniu gimnazjum, nie musi być już realizowany przez uczęszczanie do szkoły.

Jeszcze jakieś wątpliwości?

Pisząc, że nie podlega obowiązkowi szkolnemu pisz precyzyjnie, że nadal podlega obowiązkowi nauki do ukończenia 18 roku życia.

Laik Twoją radę mógłby opacznie zrozumieć i narobić sobie szkód i problemów.

Argumenty ad personam sobie łaskawie daruj, nie sięgasz...

No teraz to już są argumenty tonącego, co chwyta się brzytwy.
Post napisałem zgodnie ze stanem prawnym z podaniem podstawy prawnej.
Zdziwił Cię wiek obowiązku szkolnego to uprzejmie wyjaśniłem.
Chciałeś dokładną podstawę prawną stanowiska, podałem.
To wszystko z mojej strony.
Pozdrawiam.

Vorsah napisał:
Witam,
...
Co się stanie,jeśli sam zabiorę papiery ze szkoły...

Odniosłem się do tego pytania bo ono jest kluczowe.

Shocked napisał:
Cytat:
Napisał/a Vorsah Zobacz post
Witam,
...
Co się stanie,jeśli sam zabiorę papiery ze szkoły...
Odniosłem się do tego pytania bo ono jest kluczowe.

Vorsah napisał:
czy dzięki temu na nabór we wrześniu mogę złożyć je do innej szkoły

Ja się odniosłem do:
Vorsah napisał:
Co zrobić w tym przypadku?
jako do decyzji o skreśleniu, czy i kiedy jest możliwa, a także kto i w jaki sposób ją podejmuje oraz w oparciu o jakie podstawy.

Mam nadzieję, że Twoje odniesienie się do tego kluczowego pytania co cytujesz wniosło jakąś odpowiedź dla pytającego.

Powrót