Technikum zaoczne a ubezpieczenie...

• Autor wątku Autor wątku mikebarca
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mikebarca

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Skończyłem liceum ogólnokształcące, i wybrałem technikum informatyczne w trybie zaocznym jako dalszy etap mojej nauki. Szkoła ma status szkoły państwowej, nauka kończy się egzaminem państwowym z zawodu. Nie mam jednak pewności co do ubezpieczenia zdrowotnego... aktualnie jeszcze nie pracuje, jestem na utrzymaniu rodziców. Czy mam ubezpieczenie na tej samej zasadzie co w liceum, czyli po rodzicach?? Czy muszę coś zgłaszać w jakimś urzędzie ZUS?? Słyszałem w radiu, kiedyś sprawę, że student, który miał prawo do ubezpieczenia po rodzicach dostał rachunek za leczenie 17 tysięcy złotych, bo nie zgłosił czegoś do ZUS. Dlatego zadaję pytanie, bo nie chce, żeby mnie to też spotkało. Proszę o odpowiedź.

W tej sytuacji powinieneś być ubezpieczony jako członek rodziny. Proszę tylko sprawdzić, czy rodzice dokonali stosownego zgłoszenia w zakładzie pracy.

Czyli dokładnie jakie to miałoby być zgłoszenie?? Tylko powiedzenie, że się uczę w szkole państwowej... i ktoś odpowiedzialny za to w zakładzie pracy, uwzględni to w dokumentach... i ZUS będzie miał to odnotowane??

A jak to wygląda w przypadku studentów? Co trzeba zgłosić, bo podobno wcześniej było automatycznie, a teraz trzeba coś dodatkowo zgłosić ;)

A jak to wygląda w przypadku studentów? Co trzeba zgłosić, bo podobno wcześniej było automatycznie, a teraz trzeba coś dodatkowo zgłosić ;)

Chciałbym zadać pytanie w podobnej sprawie. Moja dziewczyna jest uczennicą zaocznego technikum policealnego. Wcześniej przez około dwa lata była zarejestrowana jako bezrobotna. Jej rodzice są emerytami. Jakich formalności musi dopełnić aby uzyskać darmowe ubezpieczenie? Wszędzie znajduję informację aby zgłosić informację o uczącej się córce w zakładzie pracy rodzica. Problemem jest właśnie fakt, że rodzice są emerytami.

Proszę o w miarę "łopatologiczne" wytłumaczenie. Nie jestem biegły w tych sprawach. W miarę możliwości mile widziane linki :)

Nasty - nie trzeba
Pirat - emeryt też może zgłosić członka rodziny - w ZUSie, który wypłaca mu emeryturę.

Powrót